اتراق

بازار قیصریه لار

همه چیز درباره بازار قیصریه لار، مادر بازارهای ایران

می‌دانستید بازار قیصریه لار، با وجود چندین زلزله‌ی مهیب همچنان استوار باقیمانده است؟ این بازار که به کهن‌ترین بازار کشور شهرت دارد، از سنگ و توسط «استاد حسین آسوده» یکی از معماران ماهر شهر و با کمک فرزندان و برادرانش ساخته شده‌است. بازار قیصریه لارستان فارس، به دلیل آنکه به بازار مادر شهرت دارد و با وجود چندین زلزله مهیب در آن، در سال ۱۳۱۷ به ثبت ملی رسید. در این مقاله از وبلاگ اتراق قصد داریم، درباره‎ی این بازار سنگی محکم اطلاعات بیشتری در اختیارتان بگذاریم. پس اگر شما نیز کنجکاو هستید، تا انتهای مقاله همراه‌مان بمانید.

بازار قیصریه لار کجاست؟

بازار قیصریه در استان فارس و شهرستان لار قرار دارد. این بازار محکم سنگی، چندین در ورودی دارد و برای ورود به آن باید به خیابان قیصریه غربی بروید و پس از پارک خودروی شخصی‌تان، از آب انبار عبور کرده و وارد بازار شوید.

قدمت بازار قیصریه لار

بازار قیصریه، قدیمی‌ترین بازار ایران است و قدمت آن به پیش از دوره صفویه باز می‌گردد. آخرین مرمت و بازسازی‌ آن در زمان قارجار انجام شده‌است. برخی منابع، قدمت این بازار را به دوران پیش از اسلام، گروهی دیگر به ابتدای دوران ورود اسلام به منطقه و حدود ۹۰۰ سال پیش نسبت داده‌اد. البته برخی منابع دیگر، حدود ۱۳۵۰ سال پیش می‌دانند.

نکته‌ی بسیار جالب درباره‌ی این بازار، استجکام بی‌نظیر آن است که در گذر زمان کمترین خللی در آن به وجود نیامده‌است. از بازار قیصریه لار برای ساخت بازار وکیل شیراز و بازار قیصریه اصفهان الگوبرداری شده با این تفاوت که هر دوی آنها از آجر اما بازار قیصریه از سنگ ساخته شده‌است. 

بیشتر بخوانید  سرو ابرکوه، کهنسال ترین درخت ایران!
قدمت بازار قیصریه لار
طرح و ساخت بازار قیصریه لار آنچنان زیباست که حکمرانان سایر فلات ایران، وسوسه شدند تا بازاری مشابه آن در شهر خود بسازند. با توجه به همین مسئله بازار وکیل و بازار قیصریه اصفهان ساخته شد.

معماری بازار قیصریه لار

معماری بازار قیصریه، این بازار بلند آوازه با گنبدهای سرخ و خاکستری، الگویی برای ساخت سایر بازارها شد. این بازار ویژگی‌های متعددی دارد که در ادامه به صورت تیتروار به آنها اشاره می‌کنیم:

  1. پلان بازار قیصریه لار به صورت چلیپایی و u شکل طراحی شده و دو تقارن و دو محور صلیبی دارد. در مرکز بازار گنبد، منتظمی به صورت هشت ضلعی ساخته شده‌است. 
  2. ارتفاع سقف در آن بسیار بالاست. به گونه‎ای که فاصله‌ی سقف تا کف زمین حدود ۱۸ متر برآورد شده‌است. ارتفاع زیاد بازار، موجب خنکی هوا و تهویه مناسب آن در گرم‌ترین اوقات سال شده‌است.
  3. بازار قیصریه از ۴ بخش شمالی، جنوبی، شرقی و غربی تشکیل شده‌است. ورودی قسمت جنوبی آن از میدان تازه تأسیس لارستان آغاز شده و به مناطق شمالی و قدیمی ختم می‌گردد. بخش‌های شرقی و غربی در تلاقی قسمت‌های شمالی و جنوبی قرار دارند. به گونه‌ای که شما شاهد یک چهارسوق بزرگ هشت گوشه با گنبد سنگی خواهید بود.
  4. بازار قیصریه لارستان به صورت چهارسوق ساخته‌شده‌است. دور تا دور این بازار دوطبقه، حجره‌های متعدد و وسیع وجود دارند.

تعمیر و نوسازی بازار قیصریه لار

شهرستان لار، به دلیل موقعیت جغرافیایی‌اش که در نزدیکی بندرعباس بوده، یکی از شهرهای مهم و پررونق اقتصادی در دوره صفویه بوده‌است. این بنا، در دوره پادشاهی شاه عباس صفوی، پس زلزله‌ای که در منطقه رخ داد، به دستور او، تعمیر و بازسازی شد. بار دومی که این بازار ترمیم شده به عصر قاجار و زمامداری ناصرالدین شاه برمی‌گردد. همزمان با مرمت و بازسازی بازار، نشانه‌ها و یادگاری‌های جدید نیز به آن اضافه گشت.

بیشتر بخوانید  ارگ کلاه فرنگی بیرجند، زیگوراتی 6 طبقه در خراسان جنوبی!
نمای بازار قیصریه
بازار قیصریه لارستان در سال ۱۳۱۷ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

و اما در آخر…

بازار قیصریه لارستان یکی از جاهای دیدنی استان فارس محسوب می‌شود. بهترین زمان سفر به آن با توجه به موقعیت جغرافیایی‌اش، شش ماهه دوم سال است که هوای منطقه خنک‌تر شده‌است. چناچه شما نیز به این بازار سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *