اتراق

ارگ کلاه فرنگی بیرجند

ارگ کلاه فرنگی بیرجند، زیگوراتی ۶ طبقه در خراسان جنوبی!

«ارگ کلاه فرنگی» یکی از جاهای دیدنی بیرجند، بنای شش ضلعی سفیدرنگی است که در استان خراسان جنوبی قرار دارد. قدمت این بنا، به اواخر دوره‌ی زندیه و اوایل دوره‌ی قاجار بر می‌گردد. اگر می‌خواهید درباره‌ی این اثر ملی که اسامی متفاوتی همچون ارگ حسام‌الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار دارد، بیشتر بدانید با ما در وبلاگ اتراق همراه باشید.

ارگ کلاه فرنگی کجاست؟

تا اینجای مقاله متوجه شده‌ایم، این بنای سفید رنگ در شهر بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی قرار دارد. اما اگر بخواهیم درباره‌ی آن دقیق‌تر صحبت کنیم، باید بگوییم، ارگ کلاه فرنگی در حاشیه‌ی خیابان مطهری قرار دارد.

تاریخچه ارگ کلاه فرنگی

یکی از باشکوه‌ترین جاهای دیدنی بیرجند، ارگ کلاه فرنگی است. این بنا که از گل، آجر، آهک و ساروج ساخته شده‌، منسوب به «امیرحسن خان شیبانی» و متعلق به «امیر علم خزینه» بوده‌است. امیر علم، این خانه‌ی تاریخی با ظاهری «زیگوراتی» یا «شش کوبه» را به فرمانداری اهدا کرد. ارگ شش طبقه‌ی کلاه فرنگی، در طی سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری، یعنی اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار ساخته شده و از آن به عنوان «مقر حکومتی» استفاده می‌کردند.

تاریخچه ارگ کلاه فرنگی
ارگ کلاه فرنگی در گذشته اسامی مختلفی همچون ارگ حسام‌الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار شهرت داشته‌است.

معماری ارگ کلاه فرنگی بیرجند

همانطور که اشاره شد، ارگ کلاه فرنگی در بیرجند، به فرم زیگوراتی یا پله‌پله‌ای در شش طبقه با معماری زیبا ساخته شده‌است. شاید با دیدن ظاهر شش اشکوب و فرم مخروطی شکل انتهایی بنا، تصور کنید، تمامی ۶ طبقه‌ی آن قابل استفاده هستند. اما این گونه نیست و تنها دو اشکوب آن دارای فضای داخلی بوده و مابقی جنبه‌ی تزیینی دارند.

بیشتر بخوانید  باغ عمارت شاپوری، نمایی آزاد از معماری سنتی ایرانی

از جمله ویژگی‌های دیگر این شاهکار معماری، می‌توان به بخش‌های مختلفش همچون گنبدها، اتاق‌ها و هشتی‌ها اشاره کرد که از طریق دالان بهم متصل می‌شوند. طبقه‌ی همکفش دارای یک بنای مربعی شکل است که اتاق‌های متعدد دارد. در طبقه‌ی اول آن نیز چهار هشتی زیبا در چهار وجه بنا وجود دارد که کاملا قرینه یکدیگر هستند. در مرکز آن نیز، یک حوضخانه‌ی هشت ضلعی ساخته شده که به نظر اغلب بازدیدکنندگان، زیباترین و مهم‌ترین بخش ارگ کلاه فرنگی بیرجند محسوب می‌شود. روی گنبد کلاه فرنگی نیز پنجره‌های نورگیر برای هدایت نور به درون بنا تعبیه شده که روشنایی داخل عمارت در طول روز توسط آنها تأمین می‌گردد.

معماری ارگ کلاه فرنگی بیرجند
ارگ کلاه فرنگی بیرجند در ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ به ثبت ملی رسید.

و اما در آخر…

در این مقاله سعی کردیم، درباره‌ی ارگ کلاه فرنگی در بیرجند با شما صحبت کنیم و به معرفی این بنای باشکوه و خوش آب و هوا بپردازیم. چنانچه شما نیز به استان خراسان جنوبی سفر کرده و به بازدید از این منطقه رفته‌اید و یا اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید. 

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *