اتراق

سرو ابرکوه

سرو ابرکوه، کهنسال ترین درخت ایران!

تا حالا سرو ابرکوه، این درخت بلندبالای استوار قامت را از نزدیک دیده‌اید؟ تصور کنید روبروی درختی ایستاده‌اید که همچون نگینی سبز از گذشته‌‌ی چندین هزارساله، با شما سخن می‌گوید. این درخت باشکوه که یک اثر ملی نیز هست، در طی ۴۵۰۰ سال، همچنان سبز و باشکوه باقی مانده و هر بازدیدکننده‌ای را دعوت می‌کند تا لحظاتی کنارش بنشیند و خستگی سفر را از تن به در کند!

ما امروز در وبلاگ اتراق می‌خواهیم درباره‌ی یکی دیگر از آثار طبیعی کشور، سرو ابرکوه، کهنسال ترین درخت ایران با شما سخن بگوییم. چنانچه شما نیز دوست دارید درباره تاریخچه، محل سرو ابرکوه، بهترین زمان بازدید از آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما در ادامه‌ی مقاله همراه باشید.

تاریخچه سرو ابرکوه

سروابرکوه یزد، با نام علمی (cuppresus sempervirens) مسن‌ترین موجود زنده ایران، درختی کهنسال است که نژاد آن به سرو مدیترانه و گونه‌ی سرو شیراز می‌رسد. این درخت که ارتفاعش بین ۲۵ تا ۲۸ متر برآورد شده، تنه‌ی بسیار عظیم به قطر ۴.۵ متر دارد. با اینکه دور درخت حفاظ‌هایی کشیده شده که از آسیب‌های احتمالی به آن جلوگیری شود، اما این درخت کهنسال سخاوتمندانه شاخه‎های ۱.۸۵ تا ۲.۵ مترش را از میان حفاظ‌ها عبور داده و به سمت بازدیدکنندگان دراز کرده‌است. 

تاریخچه سرو ابرکوه
ارتفاع سرو ابرکوه بین ۲۵ تا ۲۸ متر تخمین زده شده، این درخت با گذشت چندین هزارسال هنوز بارور است.

سرو ابرکوه کجاست؟

سرو ابرکوه در شهرستان ابرکوه یا «ابرقو» قرار دارد. این شهر، یکی از ۱۴ شهر نمونه‌ی گردشگری ایران است که در یک مثلث گردشگری میان ۳ شهر اصفهان، یزد و شیراز قرار دارد. این شهرستان بیش از ۴۰۰ اثر تاریخی دارد که ۱۴۳ اثر آن در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید  دشت النزه ماسال، نگین بکر و ناشناخته جاهای دیدنی ماسال

سرو ابرکوه چند ساله است؟

«حمدالله مستوفی» جغرافیدان، مورخ، نویسنده و شاعر ایرانی درباره قدمت درخت سرو ابرکوه می‌گوید: « آنجا سروی است که در جهان شهرتی عظیم دارد. چنانچه سرو کشمیر و بلخ شهرتی داشته و اکنون این از آن‌ها بلندتر و بزرگتر است و درخت سرو در ایران‌زمین مثل آن نیست.» 

دانشمند روسی «الکساندروف» سن درخت سرو ابرکوه را بین ۴ هزار تا ۴ هزار و ۵۰۰ سال برآورده کرده‌است. البته برخی از محققان ژاپنی قدمت سرو ابرکوه را حدود ۸ هزار سال تخمین زده‌اند. البته، برای این برآوردشان هیچ منبع معتبری اعلام نکرده‌اند. حتی در برخی افسانه‌ها گفته می‌شود که زرتشت خود سرو ابرکوه را کاشته و به همین دلیل به آن درخت زرتشت نیز می‌گویند. 

درخت قدیمی سرو ابرکوه و سفرنامه‌ی مارکوپولو

«مارکوپولو» تاجر و جهانگرد ونیزی در سفر به چین و عبور از جاده ابریشم، به این شهر آمده‌است. او در سفرنامه‌اش درباره‌ی درخت قدیمی سرو ابرکوه می‌گوید: «یکی از چند سروی که در ایران دیده‌ام، سرو خوش بالای ابرکوه است که همچون آبشاری سبز از آسمان بر روی زمین تفدیده ابرکوه فرو می‌آید و از هر طرف که وارد ابرکوه شوی سرو کهنسال و پرطراوت مانند چراغ دریایی سبزی مارا به بندر دریای کویر و خورشید تابان فرا می‌خواند»

درخت قدیمی سرو ابرکوه
سروابرکوه در سال ۱۳۸۲ به عنوان یک اثر طبیعی-ملی شناخته شد. این درخت شگفت انگیز، یک ذخیره‌گاه ژنتیکی محسوب می‌شود.

بهترین زمان بازدید از ابرکوه

با توجه به اینکه سروابرکوه در استان یزد قرار دارد و آب و هوای منطقه گرم و خشک است، بهترین زمان سفر به ابرکوه، نیمه‌ی دوم سال، یعنی فصل‌های پاییز، زمستان و اوایل فصل بهار حواهد بود.

و اما در آخر…

سرو ابرقو یا ابرکوه یکی از جاذبه‌های دیدنی و گردشگری استان یزد محسوب می‌شود که در فاصله‌ی زمانی ۲ ساعته از شهر یزد قرار دارد. در این شهر، آثار دیدنی متنوعی همچون گنبد عالی، مسجد جامع ابرکوه، گنبدخانه، یخچال خشتی، خانه صولت، آرامگاه عزیز الدین نسفی و خانه آقازاده وجود دارد که در سفر به آن می‌توانید به بازدید از آنها بروید.

بیشتر بخوانید  از 16 مکان دیدنی و آثار تاریخی شهر دزفول، چه خبر؟!

چنانچه اطلاعات بیشتری از این جاذبه‌ی بکر و طبیعی کشورمان دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها آن را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما بسیار سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی ایرانیان به جاذبه‌های گردشگری طبیعی- تاریخی کشور زیبای‌مان برپا شده‌است. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبه‌های دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، در سایت اتراق ثبت نام کرده و با مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان آشنا شوید

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *