اتراق

آرامگاه دانیال نبی در شوش

همه چیز درباره آرامگاه دانیال نبی و گنبد اورچینش!

اگر گذرتان به شهر چندین هزار ساله شوش بیفتد، از دور گنبدی پلکانی توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. این بنا «آرامگاه دانیال نبی» نام دارد و دارای گنبدی دو پوسته و اورچین با معماری خاص است که از تمام شهر و حتی خارج از شهر نیز کاملا مشخص است. امروز ما در وبلاگ اتراق قصد داریم، درباره‌ی این بارگاه بیشتر صحبت کنیم. اگر شما نیز علاقه‌مند هستید، همچنان همراه ما باشید.

آرامگاه دانیال نبی کجاست؟

با تماشای عکس آرامگاه در دنیای مجازی، ممکن است بپرسید، این جاذبه‌ی فرهنگی در کجای کشور واقع شده‌است؟ درپاسخ باید بگوییم، آرامگاه دانیال نبی در شوش استان خوزستان و ۲۵ کیلومتری دزفول قرار دارد. این بنا در فاصله‌ی حدود ۶۰۰ متری «قلعه شوش» قرار دارد.

معرفی آرامگاه دانیال نبی

بازدید از این مقبره با گنبد پلکانی “هم فال است و هم تماشا”. شما ضمن بازدید از بنای تاریخی به زیارت مقبره‌ی‌ یکی از پیامبران خدا نیز رفته‌اید. این بنای تاریخی در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.

اگر بخواهیم درباره تاریخچه آرامگاه دانیال نبی صحبت کنیم، باید به دوره‌ی سلجوقیان باز گردیم. هرچند بنای فعلی با آنچه که در دوره سلجوقیان ساخته شده متفاوت است. اما بنای قبلی در اثر سیل ویران شده و بنای جدید، به دستور «شیخ جعفر شوشتری» توسط «ملاحسین معمار» معمار بلند آوازه جنوب کشور در سال ۱۲۸۷ هجری قمری ساخته شد. پسر ملاحسین حدود نیم قرن بعد در سال ۱۳۳۰ هجری قمری دو گلدسته به آن اضافه کرد.

بیشتر بخوانید  معرفی 6 جاذبه گردشگری از جاهای دیدنی شهرستان خدابنده
آرامگاه دانیال نبی
آرامگاه دانیال نبی در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

سخنی کوتاه درباره معماری آرامگاه دانیال نبی

چیزی که در نگاه اول توجه شما را به خود جلب می‌کند، معماری منحصر به فرد پلکانی گنبد است. این بنا از اجزای مختلفی تشکیل شده که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

  1. سردر و حیاط آرامگاه دانیال نبی

ورودی زیارتگاه در غرب خیابان امام خمینی شهر شوش واقع شده و با کاشی‌های طرح ایرانی-اسلامی مزین شده‌است. در سردر زیارتگاه شما با عبارت “آستانه متبرک دانیل نبی” مواجه خواهید شد. پس از اینکه وارد حیاط اصلی می‌شوید، صحنی بزرگ با حوض زیبای هشت ضلعی و فواره‌ای در دل آن میزبان شماست.

آرامگاه دانیال نبی، ۲ صحن دارد که یکی بزرگ و دیگری کوچک‌ است. پیرامون هردوی صحن‌ها، حجره‌ها و ایوان‌های مختلف با طرح معماری اسلامی وجود دارد که زائرین و مراجعه کنندگان می‌توانند برای اسکان از آنها استفاده کنند.

  1. ساختمان اصلی آرامگاه دانیال نبی

ساختمان اصلی بنا با گنبد دو پوسته‌ی مشهورش به هر دو صحن راه دارد. این بنا همانطور که گفته شد به دست ملا حسین معمار ساخته و حدود ۵۰ سال بعد پسرش دو گنبد به آن اضافه کرد. برای ورود به بارگاه اصلی باید به قسمت شرقی ساختمان بروید. وارد ساختمان اصلی زیارتگاه که می‌شوید، زیبایی آیینه‌کاری و گچ‌کاری‌های بی‌نظیر آن شما را ساعت‌ها مدهوش خود خواهد کرد.

در دل این آیینه‌کاری‌ها، گچ کاری‌های فوق‌العاده و سنگ‌های مرمر یک پارچه، ضریح دانیال نبی به ابعاد ۷*۷ مترمربع همچون نگینی درخشان می‌درخشد. این ضریح یک گنبد منحصر به فرد دارد که در ادامه درباره‌ی آن بیشتر سخن می‌گوییم.

  1. گنبد آرامگاه دانیال نبی

همانطورکه بارها اشاره کردیم، شاخص‌ترین بخش زیارتگاه، گنبد شش ضلعی و پله‌ای آن است که از ساروج ساخته شده‌است. سطح مقطع گنبد یک ۶ ضلعی و سطح خارجی آن به صورت دوپوسته و اورچین با ۲۵ طبقه‌ دندانه طراحی و ساخته شده‌است. ارتفاع گنبد ۲۰.۵ متر و قطرش ۵.۱۰ متر برآورد شده‌است. گروهی معتقدند، طرح این گنبد هرمی شکل از ساقه‌ی درخت نخل الهام گرفته‌، اما برخی دیگر می‌گویند، این بنا شباهت زیادی به «زیگورات چغازنبیل» دارد. 

بیشتر بخوانید  زیگورات چغازنبیل، سالم‌ترین زیگورات 1250 ساله جهان!
گنبد آرامگاه دانیال نبی
گنبد آرامگاه دانیال نبی به اسامی مختلفی همچون گنبد پلکانی، مضرس و آناناسی نیز شهرت دارد.

و اما در آخر…

همانطور که اشاره کردیم، شهر آرامگاه دانیال نبی یکی از مکان‌های دیدنی خوزستان است که قدمتی چندین هزارساله دارد. ضمن بازدید از این مکان مذهبی می توانید به «منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش کرخه» که در نزدیکی بارگاه است رفته و علاوه بر آشنایی با امکان تاریخی شهر شوش حیات وحش متنوع این منطقه را نیز از نزدیک مشاهده کنید.

چناچه شما نیز به زیارتگاه دانیال نبی سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

 

منبع: wikipedia

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *