شاید اگر نیما یوشیج نبود، کمتر کسی پیدا میشد که نام روستای یوش مازندران را شنیده باشد. نیما یوشیج شاعر نامآور شعر نو، در ابتدا در شهر ری دفن شده بود. اما در سال ۱۳۷۲ به زادگاهش، روستای یوش بلده منتقل شد. این امر موجب شد که مردم با روستای یوش زادگاه نیما یوشیج آشنا شوند. این روزها هدف از بازدید از روستای یوش تنها بازدید از مقبره نیما نیست.، بلکه این منطقه جاذبههای گردشگری متعدد دارد. با ما در وبلاگ اتراق همراه شوید تا درباره این روستای زیبا بیشتر بدانید.
روستای یوش کجاست؟
روستای یوش از توابع بلده شهرستان نور در استان مازندران قرار دارد. این روستا در دل دره میان کوههای البرز واقع شدهاست. فاصله یوش تا آمل حدود ۱۱۰ کیلومتر و فاصله تهران تا روستای یوش حدود ۱۸۰ کیلومتر تخمین زده شدهاست. این روستا تاریخچهی جالبی دارد که در قسمت بعدی به آن میپردازیم.
تاریخچه روستای یوش
روستای یوش مازندران، یکی از قدیمیترین روستاهای منطقه است که گفته میشود در سالهای ۵۱۵ الی ۵۳۸ هجری قمری شخصی به نام «یوش بن هزار اسب» وارد این منطقه شده و در واقع روستا را فتح کرده و نام کوچکش «یوش» را روی آن گذاشتهاست. با توجه به این مسئله میتوان گفت که قدمت روستای یوش حدودا به هزار سال پیش بر میگردد.
از طرفی دیگر در روستای توریستی یوش، ساختمانی وجود دارد که باستان شناسان احتمال میدهند، یک آتشکده زرتشتی بودهاست. علاوه براینها، نیما یوشیج شاعر پرآوازه ایرانی، از خانوادهای است که نسب آنها به شاخهی اسپهبدان طبرستان به نام پادوسبانیان میرسد. ریشه این خاندان به « جاماسب ساسانی»، بیست و یکمین پادشاه ساسانی میرسد که طولانیترین حکومت را داشتهاست.
معماری خانههای روستای یوش بلده
معماری خانههای روستای یوش بلده ارگانیک است. منظور از معماری ارگانیک این است که خانه و زمین کشاورزی براساس شیب زمین و جویهای آب آن ساخته شده و در طی این سالها نیز تغییر نکرده و هنوز هم به همان شیوه سنتی ساخته میشود.
مسیرهای دسترسی به روستای یوش بلده
برای دسترسی به روستای یوش در مازندران دو مسیر وجود دارد که عبارتند از :
مسیر جاده چالوس
جاده چالوس همانطور که میدانید زیباییهای بصری بیشتری نسبت به جاده هراز دارد. برای رفتن به روستای یوش در جاده چالوس، از تونل کندوان، سیاه بیشه و پل زنگوله عبور میکنید تا به تابلوی روستای یوش میرسید. این روستا از شهر نور ۹۰ کیلومتر و از بلده حدود ۸ کیلومتر فاصله دارد.
مسیر جاده هراز
اگر از جاده هراز قصد دارید به روستای یوش بروید، باید ابتدا به آمل رفته و از آنجا تابلوی روستای یوش را دنبال کنید.
جاهای دیدنی روستای یوش بلده
جاذبههای دیدنی روستای یوش به ۲ دسته جاذبههای طبیعی و جاذبههای تاریخی تقسیم میشوند که در ادامه درباره آنها با شما سخن خواهیم گفت.
جاذبههای طبیعی روستای یوش در مازندران
- جاده روستا
جاده روستای یوش یک جاده کوهستانی بسیار زیباست. توصیه میکنیم که در این جاده آهسته برانید و از مناظر دیدنی اطرافتان همچون تپهها، درهها، درختان و خانههای شیروانیدار نهایت لذت را ببرید.
- در روستا
از جمله جاذبههای دیدنی روستای یوش، کوچه باغهای آن است. در اطراف روستا، مناظر بکری وجود دارد که محسور زیبایی آنها خواهید شد. در این منطقه گیاهان وحشی همچون گون، اسپند، پونه، خاکشیر، گزنه به وفور وجود دارد. این روستا یک ییلاق خوش آب و هواست که ۱۴ چشمه در آن جاری است.
در فصول گرم سال درختان میوه این روستا همچون گردو، فندق، گیلاس و زردآلو میوههای فراوانی دارند.
- اوزرود
اوزرود یکی از سرشاخههای اصلی رود هراز است که از پایین دست روستای یوش میگذرد. اگر میخواهید کنار یک رودخانه نشسته و ساعاتی را در دل طبیعت با صدای آرامش بخش آب سر کنید، کنار اوزرود بنشینید.
برای اقامت در روستای یوش باید از خانههای روستاییان استفاده کرده و یا در طبیعت اطراف روستا چادر بزنید.
جاذبههای تاریخی روستای یوش در مازندران
۱. خانه نیما یوشیج
مهمترین جاذبه روستای یوش، خانه نیما یوشیج است. این خانه که قدمتش به دوره قاجار بر میگردد، محل تولد نیما بوده و در حال حاضر تبدیل به موزه مردم شناسی شدهاست که در آن اموال شخصی نیما نگهداری میشود. در این خانه علاوه بر نیما، خواهرش «بهجت اسفندیاری» و «سیروس طاهباز» نیز به خاک سپرده شدهاند.
۲. آرامگاه کیاداوود
در قسمت بالایی روستای یوش یک ساختمان کوچک وجود دارد که به آرامگاه کیاداوود شهرت دارد. کیاداوود فرزند حاکم یوش بوده که در این منطقه به خاک سپرده شدهاست. گفته میشود که حاکم یوش سه فرزند داشته که هر سه را از دست میدهد و هرکدام را در گوشهای از روستا دفن میکند. متأسفانه از محل دفن دو پسر دیگر اطلاعی در دست نیست. گفته میشود که بنای آرامگاه در واقع یک آتشکده بوده و به همین دلیل به این آرامگاه، آتشکده کیاداوود نیز میگویند.
3. سایر جاذبههای تاریخی روستای یوش
از دیگر جاذبههای این روستا میتوان به حمام تاریخی یوش، بنای جفت برار ، مقبره سید امین و سید جلال، باغ شاه، سنگ سیاه رنگ، مقبره سید امین و سید جلال، کوههای سرخبند، خانه میرزا مهدی خان و باغ شاه، قلعه پولاد بلده اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از روستای یوش در مازندران
بهترین زمان بازدید از این روستای ییلاقی، بهار و تابستان است. از آنجا که روستای یوش در منطقهای کوهستانی قرار دارد، آب و هوای بسیار خنکی دارد. سفر در اواخر بهار و تابستان به این منطقه مناسبتر است.
و اما در آخر…
روستای یوش یک روستای خوش آب و هوای کوهستانی و در واقع یکی از ییلاقهای توریستی منطقه است که علاوه بر وجود خانه و مقبره نیما یوشیج جاذبههای گردشگری متعددی دارد که به آنها اشاره شد. چنانچه تمایل سفر به روستای یوش را دارید، میتوانید با ما در اتراق همراه شوید.
اتراق یک آژانس مسافرتی است که سعی میکند به افراد میانسال با علایق مختلف کمک کرده تا سفرهای مطلوب و متفاوتی را تجربه کنند. برهمین اساس ما در اطراق تصمیم گرفتهایم، سفرهای گروهی با تعداد افراد محدود میانسال برگزار کنیم.
ما در اتراق، تمام تلاشمان را خواهیم کرد تا خدماتی مناسب با سن و شأن شما عزیزان تدارک ببینم و بتوانیم رضایت خاطرتان را جلب کنیم. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید.
منبع: wikipedia