اتراق

«نایبند»، اولین پارک ملی دریایی ایران!

تا حالا فکر کردید که پارک ملی می‌تواند در آب نیز باشد؟ یکی از جاهای دیدنی بوشهر، پارک ملی نایبند است. این پارک زیبا، اولین پارک ملی دریایی ایران است که به دلیل چشم‌اندازهای طبیعی‌، تپه‌های مرجانی مخصوص غواصی، تخم‌گذاری لاک پشتان و … به بهشت طبیعت‌گردان شهرت دارد.

ما در وبلاگ اتراق قصد داریم امروز درباره این منطقه‌ی حفاظت شده با شما صحبت کنیم. پس اگر شما نیز دوست دارید درباره پارک ملی ساحلی نایبند، اطلاعات بیشتری کسب کنید با ما همراه باشید.

ساحل نایبند کجاست؟

یکی از مکان‌های دیدنی عسلویه، پارک ملی نایبند است. این پارک در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر در عسلویه قرار دارد و شامل دماغه نایبند و بخشی از آب‌های خلیج فارس است.

در سال ۱۳۵۷ خورشیدی خلیج نای‌بند به همراه بخشی از دماغه نایبند به عنوان منطقه محافظت شده انتخاب شد. اما در سال ۱۳۸۳ در کنار این منطقه حفاظت شده، منطقه حفاظت شده‌ی کوچکی به نام حرا نایبند و بخشی از آب‌های خلیج فارس نیز به این مجموعه اضافه شد و کل منطقه تحت عنوان پارک ملی دریایی نایبند ثبت و اعلام شد.

مساحت پارک ملی نایبند استان بوشهر 

کل منطقه محافظت شده وسعتی برابر با ۱۹۵۰۰ هکتار دارد. پارک ملی نایبند از دو قسمت خشکی و دریایی تشکیل شده که در ادامه درباره وسعت هرکدام و خصوصیاتشان با شما صحبت خواهیم کرد.

منطقه محافظت شده خشکی نایبند

منطقه حفاظت شده وسعتی برابر با ۲۲۵۰۰ هکتار دارد و در فاصله‌ی ۳۲۰ کیلومتری از بندر بوشهر واقع شده‌است. این محدوده شامل مناطق زیر است:

جنگل حرا حوزه‌های عسلویه

شاید در ابتدا، از شنیدن  این خبر که در عسلویه نیز جنگل حرا وجود دارد، تعجب کنید. اما جنگل‌های حرای نایبند در محدوده‌ی مرزهای عسلویه و دو منطقه‌ی بساتین و هاله قرار دارد. 

این جنگل، زیستگاه پرندگان مهاجر و نایابی است که در فصل سرما به این منطقه مهاجرت می‌کنند. در کنار پرندگان، لاکپشت‌های پشت سبز و عقابی، خزندگان و حتی برخی از بندپایان و دو کفه‌ای نیز در این منطقه زندگی می‌کنند. گیاه حرا، یک گیاه سبز چندساله پایا است که ریشه هایش به صورت عمودی از لجن خارج می‌شوند و عمل تنفس و هواگیری را انجام می‌دهند. این گیاهان شورپسند در ماه‌های اسفند و اردیبهشت گل می‌دهد.

بیشتر بخوانید  باداب سورت ساری، دومین چشمه آب شور جهان!
پارک ملی نایبند
تقریبا ۸۰ درصد آبزیان خلیج فارس تخم‌ریزی خود را در جنگل‌های حرا انجام می‌دهند. باتوجه به این امر، این منطقه سه عنوان جهانی منطقه حفاظت شده بین‌المللی، ذخیره‌گاه زیست‌کره و تالاب بین‌المللی دارد.

خلیج نایبند

خلیج نایبند، زیستگاه دریایی مرجانی و علف‌های دریایی است. در این منطقه شما شاهد خورهای متعدد، جنگل‌های حرا، سواحل ماسه‌ای و درختان کهنسال انجیر معابد و دشت‌های مشجر، دره‌های عمیق و صخره‌ای هستید. در خلیج نایبند شگفتی‌های بسیار متنوعی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  • پرندگان دریایی خلیج نایبند

در خلیج نایبند، پرندگانی همچون فلامینگو، پلیکان سفید، کاکایی، پرستوهای دریایی، سلیم وجود دارند که تماشای آنها از نزدیک ممکن است حسابی شما را شگفت‌زده کند.

  • حیات وحش خلیج نایبند

در این منطقه، پستاندارانی همچون شغال، روباه، خرگوش، گرگ، انواع لاک‌پشت‌های دریایی پوزه‌عقابی و سبز، خرچنگ و ماهی‌های خاص گل خورک و چشم برجسته وجود دارند.

  • دلفین‌ و نهنگ‌های خلیج نایبند

دلفین‌ها و نهنگ‌ها از جمله پستانداران زیبای خلیج فارس هستند که در این منطقه شما می‌توانید شاهد شیرجه زدن آنها باشید.

  • منطقه نگاء خلیج نایبند

منطقه نگاء خلیج نایبند نیز یکی دیگر از مناطق سرسبز است که در بین دو استان هرمزگان و بوشهر قرار دارد.

منطقه نایبند

در منطقه نایبند حیواناتی همچون کل، میش، قوچ، بز وحشی، آهو، جبیر و پلنگ زندگی می‌کنند.

خلیج نایبند
خلیج نایبند به وسعت ۴۱۳۰ هکتار یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های دریایی خلیج فارس است.

پارک ملی دریایی نایبند

این منطقه وسعتی برابر با ۴۹۸۱۵ هکتار داشته و در دو استان بوشهر و هرمزگان قرار دارد. از این وسعت تقریبا ۵۰ هزار هکتاری، ۲۷ هزار هکتار آن دریایی و مابقی خشکی است. بخش دریایی پارک ملی از سمت شمال غربی تا روستای «بید خون» و تأسیسات سمی عسلویه، از شرق تا «کوشکنار» و در قسمت خشکی-آبی جنوب بندر «تبن» ادامه دارد. این منطقه اقلیم خشک داشته و متوسط بارندگی سالیانه آن حدود  ۹۴ میلی‌متر و میزان دمای متوسطش حدود ۲۸ درجه سانتی‌گراد برآورد شده‌است.

پوشش گیاهی پارک ملی دریایی نایبند بسیار متنوع بوده و در این منطقه در کنار جنگل‌های حرا و درختان گز، گیاهانی همچون کنار‌، کهور ایرانی‌، انجیر معابد‌، انار شیطان‌، استبرق‌، صبر زرد، آکاسیا، نخل، لیل، علف مورچه، گون، آهوماش وجود دارند. حیات وحش پارک ملی نایبند بوشهر هم همچون گیاهان این منطقه بسیار متنوع است به گونه‌ای که جبیر مهم‌ترین گونه‌ جانوری این منطقه محسوب می‌شود، از جمله گونه‌های دیگر حیات وحش پارک ملی دریایی نایبند می‌توان به حیواناتی همچون کاراکال، خارپشت ایرانی، تشی، خرگوش، گرگ‌، شغال‌، کفتار‌، گربه وحشی‌، کل و بز، دلفین و پرندگان پارک ملی نایبند مثل هوبره، کبک، تیهو، انواع بازهای شکاری، پرندگان آبزی، انواع کاکایی، سبیم کوچک، پلیکان، فلامینگو، لاک‌پشت دریایی عقابی و لاک‌پشت دریایی سبز اشاره کرد‌.

بیشتر بخوانید  تنگ صیاد، سیزدهمین منطقه حفاظت شده یونسکو!
پارک ملی نایبند
پارک ملی نایبند فاقد رودخانه دائمی و منابع آب شیرین برای حیوانات منطقه است.

اقامت در خلیج نایبند

اگر با تور به این منطقه سفر می‌کنید، دیگر نگرانی بابت اقامت نخواهید داشت. اما اگر به تنهایی و یا با دوستان و … به بازدید از این منطقه می‌روید، می‌توانید از هتل‌های عسلویه برای اقامت استفاده کنید. البته کمپ کردن و وقت گذرانی بیشتر در طبیعت نیز یکی دیگر از شیوه‌های اقامت در خلیج نایبند است. علاوه براین دو شیوه، خانه‌های بوم‌گردی اطراف خلیج و روستای هاله نیز یکی دیگر از گزینه‌ها برای اقامت است. سکونت در بوم‌گردی به شما کمک می‌کند تا زمان بیشتری را با اهالی جنوب بگذرانید و با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان منطقه بیشتر آشنا شوید.

مسیر دسترسی به پارک ملی نایبند

اگر برای شما این سوال پیش آمده که آدرس پارک ملی نایبند چیست و برای رفتن به آن چگونه باید اقدام کنید ؟ باید بگوییم راحت‌ترین شیوه، سفر هوایی به بوشهر است. فاصله بوشهر تا پارک ملی نایبند ۳۲۰ کیلومتر است. مسیر دسترسی به پارک ملی ساحلی نایبند ماشین‌رو است اما برخی از قسمت‌های جاده هنوز آسفالت نشده‌است. در این منطقه هیچ گونه امکانات رفاهی همچون سرویس بهداشتی، فروشگاه و … وجود ندارد. بنابراین قبل از بازدید از این منطقه، آب و موادغذایی برای خود تهیه کنید.

 پارک ملی دریایی نایبند
بهترین زمان سفر به پارک ملی دریایی نایبند، اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهار است که هوای منطقه هنوز آنچنان گرم نیست.

و اما در آخر…

همانطور که اشاره شد، پارک ملی نایبند بوشهر، اولین پارک ملی دریایی ایران است. در این مقاله سعی کردیم شما را با تمام ویژگی‌های منطقه آشنا سازیم. شرایط سخت آب و هوایی به همراه آسیب‌های زیست محیطی که در اثر مانورهای نظامی یا فعالیت‌های صنعتی در این منطقه انجام شده موجب اثرات منفی بر حیات وحش منطقه شده‌است. 

چنانچه اطلاعات بیشتری از این جاذبه‌ی بکر و طبیعی کشورمان دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها آن را نوشته و با ما در میان بگذارید. پیشاپیش از این همکاری شما بسیار سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی ایرانیان به جاذبه‌های گردشگری طبیعی- تاریخی کشور زیبای‌مان برپا شده‌است. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبه‌های دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، در سایت اتراق ثبت نام کرده و با مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان آشنا شوید.

 

منبع: wikipedia

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *