اتراق

آرامگاه کوروش

آرامگاه کوروش؛ این بزرگ مرد صلح طلب کجاست ؟ و چه ویژگی‌هایی دارد؟

می‌دانستید، « آرامگاه کوروش» تنها بنایی در پاسارگاد است که توصیف آن در منابع یونانی آمده‌است؟ این بنا در فاصله‌ی ۱ کیلومتری جنوب غربی «کاخ‌های پاسارگاد» در فارس واقع شده و در دشت مرغاب، می‌‎توان آن را  از همه سو دید.

امروز ما در وبلاگ اتراق، می‌خواهیم درباره آرامگاه کوروش کبیر، رازهای آرامگاه، معماری داخل و.. با شما سخن بگوییم. اگر شما نیز علاقه‌مند هستید تا در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید، در ادامه مقاله همراه‌مان باشید.

کوروش که بود؟

کوروش کبیر که به کوروش دوم یا کوروش بزرگ شهرت دارد، بنیان‌گذار و نخستین شاه سلسله هخامنشی است. این پادشاه عادل که در جهان به نیک نامی شهرت دارد، ۳۰ سال بر نواحی گسترده‌ای از ایران و آسیا حکومت کرد. روایت می‌شود، مقبره کوروش در زمان حیات او و به فرمان خودش احداث شد.

استوانه‌ی کوروش
سازمان ملل متحد، استوانه‌ی کوروش را در سال ۱۹۷۱ میلادی، به همه‌ی زبان‌های رسمی دنیا ترجمه کرد و بدلی از آن را نیز در سازمان ملل و در شهر نیویورک قرار داد.

آرامگاه کوروش کجاست؟

مقبره کوروش، یک بنای ساده و منحصر به فرد است که در بخش جنوبی «بوستان شاهی پاسارگاد» مرودشت قرار دارد. فاصله مقبره کوروش تا شیراز حدود ۱۳۷ کیلومتر بوده و از لحاظ زمانی ۱:۴۱ دقیقه طول می‌کشد تا بدانجا برسید.

سخنی کوتاه درباره تاریخچه و معماری آرامگاه کوروش

اگر از سمت جنوب غربی و تنگه بلاغی وارد دشت مرغاب شوید، آرامگاه کوروش را از همه سو خواهید دید. این بنا، در سال ۲۰۰۴ به عنوان زیر مجموعه پاسارگاد، در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

آرامگاه ۲۵۰۰ ساله کوروش، از سنگ‌های آهکی سفیدرنگ متمایل به زردی ساخته شده‌ که از «کوه سیوند» آورده شده‌اند. آرامگاه، از دو قسمت متمایز از هم تشکیل شده‌ که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:

  1. یک سکوی سنگی شش پله‌ای
  2. یک اتاق با سقف شیروانی بر فراز پله‌ی ششم
بیشتر بخوانید  شهر باستانی دارابگرد، اولین پایتخت 2600 ساله ساسانیان
نمای کلی آرامگاه کوروش
نمای کلی آرامگاه کوروش شباهت زیادی به «معبد چغازنبیل» دارد.

در ساخت این بنای مقدس؛ همانند «تخت جمشید» از هیچ ملاتی استفاده نشده، اما توسط بست‌های فلزی به نام، دم چلچله‌ای سنگ‌ها به هم وصل شده‌اند. متأسفانه تمامی بست‌های دم چلچله‌ای کنده و برده شده‌اند و روی سنگ‌ها گودی‌های زشتی ایجاد شده‌است. 

۶ پله سنگی این مقبره به شکل طبقه روی هم قرار دارند. هر طبقه از بخش زیرینش کوچک‌تر است و ارتفاع طبقات نیز با هم یکسان نیست. طبقه‌ی اول از همه بلندتر است. آرامگاه کوروش بزرگ ۱۱ متر ارتفاع دارد و مساحت کلی آن حدود ۱۶۰ متر برآورد شده‌است.

معماری آرامگاه کوروش

همانطور که اشاره کردیم، آرامگاه ۱۱ متری کوروش بزرگ از دو قسمت مجزای سکوی سنگی شش پله‌ای و یک اتاق با سقف شیروانی بر بالای پله‌ی ششم تشکیل شده‌است. 

این بنا همانطور که اشاره کردیم، یک اتاقک به ابعاد ۳.۱۷۷*۲.۱۱*۲.۱۱ متر دارد و ضخامت دیوارهایش ۱.۵ متر است و از ۴ ردیف سنگ تراشیده شده تشکیل شده‌است. کف اتاق نیز از دو تخته سنگ بسیار ضخیم ساخته شده‌است. 

فضای داخل اتاق بسیار ساده بوده و هیچ نقش و نگاری ندارد. تنها یک گل بر پیشانی آن قرار دارد که گلبرگ‌هایش نقش خورشید دارند و تشابهی به کوروش و مقام روحانی آن دارد. سقف آرامگاه از داخل صاف و ساده، اما از بیرون به صورت شیروانی بوده و شیبی به دو طرف، شبیه عدد ۸ دارد.

مرمت کردن مقبره کوروش
مقبره کوروش دوبار مرمت شده یک بار در سال ۱۳۵۰ و بار دوم بین سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۷ انجام شده‌است.

رازهای آرامگاه کوروش

همانطور که اشاره کردیم، مقبره کوروش بزرگ از سنگ سفید مرمر که از کوه سیوند در ۳۰ کیلومتری منطقه آورده شده ساخته شده‌است. نکته‌ی بسیار جالبی که در این رابطه باید به آن اشاره کنیم این است که چگونه تکه سنگ‌های بزرگ و تراش خورده را بدون ملات به یکدیگر متصل کرده‌اند؟ چطور پس از گذشت حدود ۲۵ قرن، هنوز نیز این تکه‌های سنگ سالم باقی مانده‌اند!

همانطور که اشاره کردیم، مابین سنگ‌ها، هیچ ملاتی وجود ندارد و سنگ‌ها از طریق بست‌های فلزی به یکدیگر متصل شده‌اند. 

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره آبشار اسکلیم رود؛ عروس آبشارهای مازندران!

در بالای آرامگاه درخت انجیری روییده بود که پس از قطعش، متوجه‌ی یک حفره در داخل مقبره شدند که به داخل بنا و شیروانی سقف راه داشت. با بررسی‌هایی که باستان شناسان انجام دادند، متوجه یک حفره‌ در سقف شدند. ابتدا تصور می‌کردند که این فضای خالی محل دفن کوروش بوده اما بعد این نظریه رد شد . هنوز نیز مشخص نیست که کوروش در کدام قسمت آرامگاه دفن شده‌است

سرگذشت آرامگاه کوروش کبیر

مقبره کوروش همانطور که اشاره کردیم، به احتمال قوی پیش از مرگ او و توسط خودش ساخته شده‌است. این آرامگاه در تمام دوران حکومت هخامنشیان جایی مقدس بود. با حمله اسکندر مقدونی به ایران، یکی از سربازانش، در آرامگاه را شکست و اشیای داخلش را به تاراج برد و به کالبد نیز آسیب رساند. اسکندر از شنیدن این خبر بسیار ناراحت شد و دستور داد، آرامگاه را مرمت کنند. 

از وضعیت مقبره در دوران حکومت اشکانیان و ساسانیان، اطلاعاتی در دسترس نیست. اما با ورود اسلام به این سرزمین، قدمت آن به تدریج فراموش شد و مردم ساخت بناهای بزرگ را خارج از قدرت انسان می‌دانستند و به حضرت سلیمان که قدرتی ماورایی داشت و انس و جن در اختیارش بودند، نسبت می‌دادند. به همین دلیل آرامگاه کوروش را نیز از بناهای حضرت سلیمان می‌دانستند و به آن «مشهد مادر سلیمان» می‌گفتند.

سر رابرت کر پورتر
«سر رابرت کر پورتر» جهانگرد، دیپلمات و نویسنده انگلیسی، اولین کسی بود که کشف کرد، بنای «مشهد مادر سلیمان»، همان آرامگاه کوروش بزرگ است.

بهترین زمان سفر به آرامگاه کوروش 

فصل بهار و تعطیلات نوروز، بهترین زمان سفر به این منطقه است.

و اما در آخر…

در این مقاله سعی کردیم درباره شخصیت کوروش، معماری و داخل آرامگاه کوروش با شما صحبت کنیم. چنانچه شما نیز به پاسارگاد سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

 

منبع: wikipedia

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *