اتراق

آرامگاه گور دختر

آرامگاه گور دختر، تنها آرامگاه مشابه مقبره کوروش!

آرامگاه گور دختر، یک بنای باستانی در نزدیکی شهرستان دشتستان استان بوشهر است که شباهت زیادی به «آرامگاه کوروش» دارد و در دوره‌ی هخامنشیان ساخته شده‌است. درباره‌ی قدمت و خود بنا، فرضیه‌های گوناگونی وجود دارد که در وبلاگ اتراق به بررسی آنها خواهیم پرداخت. پس اگر شما نیز علاقه‌مند هستید تا درباره آرامگاه گور دختر بوشهر اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما در ادامه‌ی مقاله همراه باشید.

آرامگاه گور دختر کجاست؟

استان بوشهر، یکی از استان‌های زیبا، جذاب و تاریخی کشور است که شما در آن می‌توانید به بازدید از مکان‌هایی بروید که نسبت به بقیه جاذبه‌های گردشگری ایران، کمتر شناخته شده هستند. یکی از همین جاهای دیدنی کمتر شناخته شده بوشهر، آرامگاه گور دختر است. این آرامگاه مستطیلی شکل، در بخش ارم شهرستان دشتستان در دشتی به نام میانکوهی پشت پر قرار دارد. در گویش محلی به این دشت، برپز می‌گویند. برپز یکی از جلگه‌های مشهور ایران زمین است که در نزدیکی شهرستان برازجان قرار دارد.

سخنی کوتاه درباره تاریخچه آرامگاه گور دختر استان بوشهر

مقبره گور دختر، شباهت زیادی به آرامگاه کوروش در پاسارگاد دارد؛ اما در اندازه‌ای کوچک‌تر ساخته شده‌است. قدمت آن به حدود ۶۰۰ هزار سال پیش از میلاد باز می‌گردد و کل بنا از ۲۴ قطعه سنگ تشکیل شده که در ابعاد مختلف و از طریق بست‌های دم چلچله‌ای بهم متصل شده‌اند. در ساخت این بنا نیز همچون سایر بناهای دوره هخامنشی از هیچ ملاتی استفاده نشده‌است.

بیشتر بخوانید  کلیسای سنت استپانوس، دومین کلیسای مهم ارامنه!
آرامگاه گور دختر استان بوشهر
آرامگاه گور دختر بزارجان در سال ۱۳۷۶ به ثبت ملی رسید.

آرامگاه گور دختر بوشهر، توسط چه کسی کشف شد؟

باستان‌شناس بلژیکی «لویی واندنبرگ»، در سال ۱۳۳۹ خورشیدی، گور دختر را کشف کرد. او معتقد بود، این بنا، آرامگاه «چیش پیش» یا «کوروش یکم» جد کوروش بزرگ بوده‌است. سال‌ها بعد، یکی از باستان‌شناسان بزرگ ایران به نام «شاپور شهبازی»، اعلام کرد این بنا، آرامگاه «کوروش کوچک» یکی از شاهزادان هخامنشی، پسر «داریوش دوم» و «پروشات»، برادر کوچک «اردشیر دوم» است. البته ادعاهای متعددی درباره‌ی گور دختر برازجان وجود دارد و برخی دیگر از باستان‌شناسان معتقدند، این آرامگاه، مقبره‌ی «ماندانا» مادر کوروش، گروهی دیگر، آن را آرامگاه «آتوسا» دختر کوروش می‌دانند، اما تاکنون هیچ چیز قطعی نشده‌است.

تاریخچه آرامگاه گور دختر بوشهر

این بنای مستطیل شکل از ۲۴ قطعه سنگ در ابعاد مختلف و بدون هیچ ظرافت کاری ساخته شده‌است. همانطور که اشاره شد، آرامگاه گور دختر، تنها نمونه‌ی مشابه آرامگاه کوروش در پاسارگاد است. از زمان داریوش، شیوه‌ی تدفین مردگان تغییر کرده بود و مردگان را در دخمه‌هایی درون کوه می‌گذاشتند. بنابراین اگر این بنا، پس از مرگ کوروش ساخته شده به احتمال قوی اصلا نباید ساخته می‌شد. علاوه‌براین باید وضعیت معماری بهتری می‌داشت نه در این حد ساده و ابتدایی!

معماری آرامگاه گور دختر استان بوشهر

این بنا، ۴.۵ متر ارتفاع داشته و دارای سقف شیروانی سنگی است که بدون هیچ تراش و شکل خاصی روی هم قرار گرفته‌اند. تمامی سنگ‌ها، بدون ملات و تنها توسط بست‌های دم‌چلچله‌ای به هم متصل شده‌اند. بر بالای مقبره یک تو رفتگی وجود دارد که به احتمال قوی، جایگاه کتیبه‌ای در آن بوده‌است. درون اتاقک نیز یک حوض کوچک قرار دارد. ورودی این بنا، دری سنگی و بدون چفت و بست به ابعاد ۹۰*۷۰ سانتی‌متر دارد. در بالای آن نیز فضای کوچک مربعی شکل به ابعاد ۲۵*۲۵ سانتی‌متر وجود دارد که از پشت بسته شده‌است.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره قلعه‌ شوش، مجلل‌ترین پایگاه باستان‌شناسی خاورمیانه!
معماری آرامگاه گور دختر
شباهت معماری آرامگاه کوروش و گور دختر نشان دهنده‌ی آن است که هر دو از یک مذهب پیروی می‌کردند.

و اما در آخر…

گور دختر، آرامگاهی هخامنشی است که با ۲۴ قطعه سنگ ساخته شده و یکی از مکان‌های دیدنی بوشهر محسوب می‌شود که متأسفانه با بی‌مهری مسئولان مواجه شده‌ و این روزها حال خوبی ندارد. چنانچه شما نیز به این منطقه و آرامگاه گور دختر برازجان سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *