اتراق

راهنمای سفر به شیراز

صفر تا صد راهنمای سفر به شیراز

«خوشا شیراز و وضع بی‌مثالش    خداوندا نگه دار از زوالش» به راستی چه دعایی زیباتر از این، می‌توان برای شهر بهارنارنج‌ها داشت؟ شیراز، این شهر دوست داشتنی، یکی از شهرهای جذاب ایران است که هرساله، ایرانگردان و جهانگردان متعددی به بازدید از آن می‌روند. اگر شما نیز می‌خواهید، اطلاعات جامعی از آن داشته باشید، با ما در راهنمای سفر به شیراز همراه شده و به این سفر مجازی بیایید.

قدمت و تاریخچه شهر شیراز  

طبق یافته‌های تاریخی، قدمت اولین باری که در شهر شیراز ساکن شده‌‌اند، به دوره ساسانیان و حتی پیش از آن باز می‌گردد. اما نخستین اشاره‌ به این شهر، طبق آنچه در منابع تاریخی آمده، به اوایل دوران اسلامی بر می‌گردد. در برخی منابع آمده که شهر شیراز، در ابتدا اردوگاه مسلمانان بوده تا برادرزاده یا برادر حجاج بن یوسف آن را تبدیل به شهری برای سکونت می‌کند. این ادعا هنوز به اثبات نرسیده‌است.

آب و هوای شیراز

شهر شیراز با اینکه در جنوب کشور واقع شده اما آب و هوای معتدلی دارد و اغلب در طول سال، دمای آن برابر با ۱۸ درجه سانتی‌گراد است. سردترین روزهای این شهر در دی ماه و گرم‌ترین آنها در تیرماه است. به گونه‌ای که هوای این شهر در تابستان به بالای ۳۰ درجه می‌رسد.

بهترین زمان سفر به شیراز

این شهر همانطور که به آن اشاره شد، به دلیل آب و هوای معتدلش در چهار فصل سال دیدنی است. اما بهترین زمان سفر به آن، اردیبهشت ماه است. در این ماه از سال، گل‌های زیبا و خوشبوی گل محمدی، بابونه، نرگس و رز در کنار شکوفه‌های بهار نارنج، هر کوی و برزنی را آراسته و متفاوت کرده‌است.

مسجد نصیرالملک
شیراز به دلیل موقعیت جغرافیایی و آثار فرهنگی‌اش یکی از شهرهای پرگردشگر کشور در ایام نوروز محسوب می‌شود.

مهم‌ترین مراسم و جشنواره‌ها در شیراز 

آشنایی با آیین‌ها، مراسم و جشنواره‌های متعدد این شهر، بخشی از مهم‌ترین اطلاعات دیدنی آن است که در راهنمای مسافرت به شیراز، باید آنها را در نظر گرفته و بهترین زمان سفر را با توجه به آن انتخاب کنیم. 

جشنواره بزرگداشت شهر شیراز

۱۵ اردیبهشت، روز شیراز در تقویم رسمی کشور است. هدف از اختصاص یک روز خاص برای این شهر روح‌نواز،  آشنایی گردشگران با فرهنگ، تاریخ، هنر، آداب و رسوم و آیین‌های محلی آن است.

آداب و رسوم شیرازی‌ها پیش از نوروز

یکی دیگر از آداب و رسوم شیرازی‎ها، رفتن به بازار و خرید پارچه‌های نو به رنگ‌های روشن سرخ یا زرد و تهیه شیرینی برای ایام نوروز است.

رفتن به کنار حوض ماهی در آخرین چهارشنبه سال

«حوض ماهی» یکی از جاهای دیدنی شیراز است که در گوشه‌ی غربی «سعدیه» قرار دارد. حوض ماهی در واقع یک قنات آب گرم معدنی است که مردم شیراز به آن حوض ماهی می‌گویند و معتقدند برای سلامتی و درمان بیماری‌های مختلف باید سر و تن خود را در این حوض با جام برنجی «چهل کلید» بشویند.

در روز چهارشنبه آخر سال از ساعت ۱۲ ظهر تا ۲۴ دختران و زنان و مردان از ۲۴ تا ۸ صبح می‌توانند در آن به آبتنی بپردازند. مردم معتقدند که آب آن مقدس بوده و تمامی مشکلات و گرفتاری‌های فرد را برطرف می‌کند. گاهی نیز یک نامه برای امام زمان (عج) نوشته و در حوض ماهی می‌اندازند تا حاجتشان برآورده شود.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره بازار قیصریه لار، مادر بازارهای ایران

حضور در حرم شاهچراغ در زمان تحویل سال

اغلب شیرازی‌ها، همانند مشهدی‌ها که در لحظه‌ی تحویل سال، در حرم امام رضا (ع) هستند، در جوار بارگاه «شاهچراغ» خواهند بود و با روشن کردن شمع به استقبال سال جدید می‌روند. یک نفر از وعاظ، بالای منبر رفته و دعا می‌کند و مردم صلوات می‎فرستند و خادمین حرم هم روی مردم گلاب می‌پاشند و به یکدیگر تبریک سال نو می‌گویند. 

سفره و ساعت تحویل سال در شیراز

یکی دیگر از نکاتی که می‌توان در راهنمای سفر به شیراز درباره‌ی آن سخن گفت، سفره هفت سین است. شیرازی‌ها، علاوه بر سفره هفت سین، «هفت میم» نیز دارند. هفت میم عبارتند از: مدنی «لیمو شیرین»، مرغ، ماهی، میگو، مسقطی، ماست و مویز در کنار این هفت میم، کنگر ماست، عسل، خرما، کره، پنیر، کاهو، تخم مرغ رنگی و … می‌چینند. 

آش دیگ جوش

در گذشته مردم اعتقاد داشتد که در چهلمین روز پس از عید نوروز باید به محوطه‌ی جلوی سعدیه بروند و آش نذری «دیگ جوش» بخورند و به جشن و پایکوبی بپردازند. شیرازی‌ها معتقد بودند که در این روز، یک ماهی قرمز با حلقه‌ای طلایی در بینی، در آب مقدس حوض ماهی‌ها، بالا و پایین می‌پرد. ماهی‌های این حوض به طورکلی مقدس هستند و کسی حق صیدشان را ندارد.

عروسی درخت بهار نارنج

یکی از مراسم جالب شیرازی‌های قدیم، «عروسی درخت بهار نارنج» است. شیرازی‌ها معتقد بودند که اگر درخت بهارنارنج، یک سال محصول کمتری داد، اهالی منطقه، باید برای آن عروسی بگیرند و زنان محل نیز در این مراسم شرکت می‌کنند. 

مراسم عروسی درخت بهارنارنج به این صورت است که در ابتدا، یکی از شاخه‌های آن را می‌برند و سپس روی درخت، توری نازک کشیده و روی آن شکر پنیر می‌پاشند، همزمان کِل کشیده و ترانه‌های محلی شیرازی می‌خوانند و شادی می‌کنند. در نهایت معتقدند که سال بعد، درخت بهارنارنج بارور می‌شود و محصول خوبی می‌دهد.

روش‌های سفر به شیراز

یکی دیگر از بخش‌هایی که باید در راهنمای سفر به شیراز به آن توجه کنید، راه‌های سفر به آن شهر است. 

سفر به شیراز با ماشین شخصی

یکی از روش‌های سفر به شیراز، استفاده ازخودروی شخصی است. فاصله تهران از شیراز حدود ۹۳۰ کیلومتر است و افراد در سفر با ماشین شخصی، می‌توانند در طول مسیر از شهرهای اصفهان و کاشان نیز دیدن کنند. این سفر به دلیل استفاده از خودروی شخصی حدود ۱۰ ساعت زمان می‌برد.

سفر به شیراز با قطار

یکی از شیوه‌های مقرون به صرفه و بسیار پرطرفدار سفر به شیراز، استفاده از قطار است. فاصله تهران تا شیراز حدود ۱۵ ساعت است و فرد در حینی که در قطارش نشسته از فضاهای مختلف محیط پیرامونش لذت خواهد برد. 

سفر به شیراز با اتوبوس

یکی از ارزان‌ترین شیوه‌های سفر زمینی به شیراز، استفاده از اتوبوس است. با توجه به فاصله‌ی این شهر از تهران، حدود ۱۲ ساعت زمان می‌برد که به شیراز برسید.

سفر به شیراز با هواپیما

گران‌ترین و البته سریع‌ترین شیوه سفر به شیراز، استفاده از هواپیماست. شما در سفر به شیراز به شرطی که ساکن تهران هستید، چیزی حدود یک ساعت و نیم بعد در شیراز خواهید بود.

مهم‌ترین جاهای دیدنی تاریخی در راهنمای مسافرت به شیراز

پس از معرفی این شهر فرهنگی به نظر ما در راهنمای سفر به شیراز باید شما را با برخی از مهم‌ترین جاهای دیدنی آن آشنا سازیم. لیستی که در ادامه خواهید دید، بخشی از جذاب‌ترین آثار تاریخی و فرهنگی این سرزمین است. پس در این سفر جذاب مجازی، همراه ما باشید.

  • تخت جمشید یا پرسپولیس

یکی از شاهکارهای دوران هخامنشی، تخت جمشید یا پرسپولیس است که در سال ۱۹۷۹ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. این مجموعه‌ی دیدنی در فاصله‌ی اندکی از شیراز واقع شده و بازدید از تخت جمشید، مجموعه پاسارگاد، نقش رستم بر هر ایرانی که به هویت فرهنگی و تاریخی خود اهمیت می‌دهد، واجب است.

  • حافظیه

مگر می‌شود که ایرانی باشید و در راهنمای سفر به شیراز، سری به حافظیه‎ی زیبا نزنید؟ آرامگاه حافظ شاعر شیرین سخن قرن هشتم و مشهور به «لسان الغیب»، یکی از پرجاذبه‌ترین مقاصد گردشگری در این شهر دیدنی است. 

  • سعدیه

«آرامگاه سعدی» نیز یکی دیگر از مکان های دیدنی شیراز است که در سفر به این شهر باید به بازدیدش رفت. همانطور که می‌دانید، سعدیه آرامگاه شاعر مشهور و شیخ اجل ایران، سعدی شیرازی است که در قرن هفتم در این شهر زندگی می‌کرده‌است. در اطراف این شاعر بلندآوازه‌ و جهانگرد ایران، مقبره‌ی شاعران و عارفان زیادی از جمله «شوریده شیرازی» قرار دارد.

  • مسجد نصیرالملک

یکی از برجسته‌ترین جاهای دیدنی شیراز، «مسجد نصیرالملک» است. این مسجد صورتی که به لحاظ زیبایی‌های بصری، یکی از چشم‌نوازترین و در عین حال محبوب‌ترین مکان‌های دیدنی این شهر محسوب می‌شود، در دوره‌ی قاجار ساخته شده و بهتری زمان بازدید از آن ساعت ۸ تا ۱۰ صبح است. در این ساعت از روز، نور خورشید با شیشه‌های رنگی این مسجد با هم به رقص و طنازی مشغولند و شما را محسور رنگ و رقص نورهای خود می‌کنند.

بیشتر بخوانید  پرواز فلامینگوها بر دریاچه مهارلو، نگین دریاچه نمک فارس
باغ ارم
باغ ارم، یکی دیگر از باغ‌های زیبا و مشهور این شهر است که در زمره بهترین جاهای دیدنی شیراز نیز قرار دارد، این باغ، یکی از ۹ باغ ایرانی است که در یونسکو به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده‌است.
  • بازار، مسجد و حمام وکیل

قدمت مجموعه وکیل که از یک بازار، مسجد و حمام تشکیل شده به دوره زندیه باز می‌گردد. این مجموعه به دستور کریم خان زند ساخته شده و یکی از پربازدیدترین مکان‌های دیدنی این شهر است.

  • ارگ کریم خانی

«ارگ کریم خانی» یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری شهر شیراز است که در دوره‌ی کریم خان زند ساخته شده و زمانی محل زندگی و سلطنت او بوده‌است و جنبه‌ی مسکونی و نظامی دارد. در کنار ارگ کریم خانی، مغازه‌های فالوده‌‌فروشی‌هایی زیادی وجود دارد که پس از بازدید از این بارگاه عظیم با دیوار و برج‌های بلندش، خوردن یک فالوده‌ی خنک شیرازی در آنها حسابی می‌چسبد.

علاوه بر مکان‌های دیدنی که در این قسمت به آنها اشاره کردیم، باغ عفیف آباد، نارنجستان قوام، باغ جهان نما، شاهچراغ، باغ ملی شیراز و … از جمله دیدنی‌های بی‌شماری هستند که بازدید از آنها به شدت پیشنهاد می‌شود.

بازارهای تاریخی و مدرن شیراز

در سفر به هر شهری، بازدید از بازارهای آنها را فراموش نکنید. بازارها هویت فرهنگی و واقعی مردم جامعه هستند و با گردش در آنها می‌توان بهتر جامعه هر شهر را شناخت. 

«بازار وکیل»، «سرای مشیر»، «بازار حاجی شیراز»، «بازار مسگرها»، «مجتمع تجاری زیتون»، «مجتمع تفریحی گردشگری هامون» و «ستاره فارس»، مشهورترین آنها هستند.

مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی در سفر به شیراز

راهنمای سفر به شیراز به نظر ما زمانی کامل می‌شود که ما در کنار معرفی جاهای دیدنی تاریخی این شهر، شما را با جاذبه‌های طبیعی شیراز همچون روستای قلات، چشمه جوشک و چشمه خارگان نیز آشنا سازیم. یادتان باشد در سفر به استان فارس و شیراز، بازدید از «آبشار هوش‌ربای مارگون» را فراموش نکنید.

وسایل مورد نیاز برای سفر به شیراز چیست؟

این شهر آب و هوای معتدلی دارد و در چهار فصل سال آنچنان سرد و گرم نمی‌شود. اما داشتن یک دست لباس گرم اضافی در فصل‌های پاییز و زمستان و لباس خنک در تابستان، ضروری است. در کنار لباس مناسب، برداشتن وسایل شخصی، قرص و داروهای مورد نیاز، مدارک شناسایی، شارژر، پاوربانک، مونوپاد، عینک و کلاه آفتابی ضروری است.

در شیراز کجا بمانید؟

بخش مهمی از راهنمای سفر به شیراز به محل اقامت اختصاص دارد. این شهر به دلیل وسعتش و موقعیت توریستی و فرهنگی‎اش دارای انواع هتل و محل اقامتی مختلف همچون هتل آپارتمان، مهمان‌پذیرها و اقامتگاه‌های بوم‌گردی است.

غذاهای محلی شیراز

این شهر به دلیل هویت سنتی‌اش، دارای انواع غذاهای خوش رنگ و بو است. مهم ترین غذاهای محلی این شهر، کلم پلو، شکر پلو، هویج پلو، رب پلو، کوفته هلو و قورمه به هستند. در کنار این غذاهای متنوع و خوشمزه، سالاد شیرازی، مسقطی و فالوده‌ی خوشمزه شیرازی را نمی‌توان فراموش کرد!

مهم‌ترین سوغاتی‌های شیراز

شیراز علاوه براینکه یک شهر دیدنی است، سوغاتی‌های بی‌نظیری نیز دارد که در ادامه درباره‌ی آنها با شما سخن می‌گوییم. مسقطی، یوخه، کلوچه شیرازی و بادام سوخته از جمله مهم‌ترین شیرینی‌های سنتی آن هستند که در کنار عرقیات مختلف همچون عرق بهار نارنج، عرق نسترن، عرق بیدمشک، و صنایع دستی متعدد این شهر، مهم‌ترین سوغاتی‌های آن هستند که در راهنمای سفر به شیراز به معرفی آنها پرداختیم.

تیراسیس
تیراسیس،‌ سیراسیس، شیرازیس یا سیراجیس نخستین اسامی هستند که روی شیراز گذاشته شده‌بود. البته روی الواح گلی مربوط به تمدن ایلام، نام شهری به نام تراسیس آمده‌است.

و اما در آخر…

اگر شما نیز همچون ما دوست دارید، به این شهر سفرکنید، راهنمای سفر به شیراز اتراق به شما می‌کند تا پیش از سفر یک برنامه‌ریزی جامع و کامل داشته باشید. چنانچه نکته‌ای در راهنمای مسافرت به شیراز از دید ما جا مانده، می‌توانید به بخش نظرات و پیشنهادها مراجعه کرده و اطلاعاتتان را در این رابطه با ما منتقل کنید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *