درباره شهر کازرون چه اطلاعاتی دارید؟ کازرون، ششمین شهر پرجمعیت و هفتمین شهر بزرگ استان فارس است که در قرن چهارم ساخته شدهاست.
از لحاظ تاریخی این شهر بسیار دیدنی است. به گونهای که شما میتوانید در این منطقه آثار باستانی متعددی را تماشا کنید. در این قسمت از وبلاگ اتراق، قصد داریم شما را با این شهر که زمانی پایتخت دوره ساسانی بوده و از آن دوره آثار بیشماری دارد، بیشتر آشنا سازیم. پس با ما همراه باشید.
تاریخچه پیدایش شهر کازرون
وقتی صحبت از شهر کازرون میشود، کافی است همراه تاریخ به گذشتههای دور و دوره ساسانیان و شاپور اول سفر کنیم. از آنجاکه این شهر، توسط ساسانیان ساخته شده، بیشترین آثار تاریخی را از آن دوره در دل خود و محیط پیرامونش جای دادهاست.
شاپور یکم دستور احداث شهری در حوالی کازرون فعلی را داد و نام آن را «بیشاپور» گذاشت. این شهر، پایتخت زمستانی او و سایر پادشاهان ساسانی بود. پس از ورود اسلام به این منطقه، کازرون به یکی از مراکز عمده تجمع و زندگی موبدان تبدیل شد. این شهر قعلی که شما آن را به عنوان شهر کازرون میشناسید، در قرن چهارم هجری قمری، از ادغام ۳ روستا به نامهای «نورد»، «راهبان» و «دربست» تشکیل شد و قرنها زمان برد تا به تدریج آباد گشت و رونق پیدا کرد. به گونهای که در دوره دیلیمان به اوج شکوفایی و رونق خود رسید.
شهر کازرون کجاست؟
کازرون یکی از شهرهای تاریخی استان فارس است که به دلیل جاذبههای دیدنی و طبیعی آن در بین گردشگران بسیار محبوب است. این شهرستان در منطقهای کوهستانی واقع شده و ۴ شهر و ۴ بخش دارد.
فاصله ی کازرون تا شیراز، چیزی حدود ۱۴۳ کیلومتر است که از لحاظ زمانی نزدیک به ۱.۵ ساعت زمان میبرد. البته یک مسیر دیگر نیز وجود دارد که حدود ۱۷۳ کیلومتر بوده و از لحاظ زمانی نزدیک به ۲ ساعت طول میکشد تا شما از کازرون به شیراز برسید.
مهمترین صنایع دستی کازرون، قالیبافی، نمدمالی، گیوهدوزی و ساخت اشیا فلزی، گلی و چوبی، انواع مرکبات، مسقطی، انواع ترشی، زیتون و خرماست.
وضعیت آب و هوای کازرون
وضعیت آب و هوایی این منطقه به گونهای است که در چهار فصل سال امکان بازدید از آن وجود دارد. علاوه بر آب و هوای مطبوع و خاک بسیار حاصلخیزش، شهر کازرون، چشمهها و منابع زیرزمینی متنوعی دارد.
مکان های دیدنی کازرون
در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره جاهای دیدنی کازرون اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهیم. پس همچنان همراه ما باشید.
۱. شهر تاریخی بیشاپور
بیشاپور یک شهر باستانی ۲۰۰۰ ساله و یکی از دیدنیهای کازرون است که در گذشته وسعتی برابر با ۲۰۰ هکتار داشتهاست. این شهر در ۲۳ کیلومتری کازرون قرار دارد و یکی از شهرهای مهم جهان در زمان خود بوده که از لحاظ اعتبار و اهمیت با شهرهای «بیزانس» و «انطاکیه» برابری میکردهاست. امروزه این شهر از لحاظ تاریخی بسیار اهمیت دارد و به عنوان یک اثر جهانی ثبت شدهاست.
2. غار شاپور
غار شاپور یکی دیگر از جاذبه های گردشگری کازرون است که در تنگه چوگان قرار دارد و از آن به عنوان یکی از غارهای کازرون نام میبرند. فاصله غار شاپور تا شهر کازرون حدود ۲۷ کیلومتر بوده و در ارتفاع ۱۲۸۰ متری از سطح دریا واقع شدهاست.
در هنگام ورود به غار شاپور با هیکل عظیم الجثه، شاپور یکم، دومین پادشاه ساسانی مواجه میشوید که ۷ متر ارتفاع دارد و قدمت آن به ۱۷۰۰ سال قبل باز میگردد.
۳. آتشکده کازرون
یکی دیگر از دیدنیهای کازرون، آتشکده آن است. آتشکده کازرون در سال ۱۳۱۸ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. این بنا در دوره ساسانیان ساخته شده و بنا به نظریه « آندره گودا» شباهت زیادی بین این بنا و کاخ سروستان فارس وجود دارد.
۴. باغ نظر کازرون
باغ نظر یکی دیگر از جاهای دیدنی کازرون است که حداقل قدمت آن به ۳۰۰ سال قبل باز میگردد. این باغ که وسعتی بین ۳.۵ تا ۵ هکتار دارد، یکی از تفرجگاههای اهالی کازرون است. درختان باغ نظر، بیشتر از مرکبات به خصوص نارنج، بکرایی، انار و خرما تشکیل شدهاند.
باغ نظر در سال ۱۱۵۰ هجری قمری توسط « خواجه علیقلیخانافشار» در خارج از شهر احداث گردید و با گسترش شهر، امروزه درون کازرون قرار دارد.
۵. دریاچه پریشان
دریاچه پریشان، به عنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران و خاورمیانه، در فاصله حدود ۱۵ کیلومتری از کازرون قرار دارد و آب آن از بارشهای سالانه تأمین میشد. این دریاچه که یک تالاب بینالمللی و یک منطقه حفاظت شدهاست، متأسفانه از سال ۱۳۸۷ به دلیل حفر چاههای مجاز و غیر مجاز، کاهش بارندگی و احداث نیروگاه برق در نزدیکی آن خشک شدهاست.
6. نرگسزار کازرون
تا به حال نام خانه نرگس ایران را شنیدهاید؟ میدانستید که در ۵۰ کیلومتری از شهر کازرون، یک نرگسزار طبیعی ۱۴۰ هکتاری وجود دارد؟
نرگسزار کازرون، یکی دیگر از جاذبههای گردشگری کازرون است که از سوی انجمن گل و گیاه ایران در سال ۱۳۹۵ به عنوان خانه نرگس ایران معرفی شد. از این نرگسزار هرساله بیش از ۳۰ میلیون شاخه گل نرگس برداشت شده و به سایر نقاط ایران، کشورهای آسیایی و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
۷. دشت برم کازرون
دشت برم یا تفرجگاه میان کتل، بزرگترین ذخیره گاه بلوط ایران و خاورمیانه است که در ارتفاع ۱۵۰۰ تا ۲۴۰۰ متری کوههای زاگرس قرار دارد. این دشت، که در ۲۰ کیلومتری شرق شهر قرار دارد، یکی از جاهای دیدنی کازرون و زیستگاه بیشترین تعداد گوزن زرد ایرانی است.
دشت برم یا تفرجگاه میان کتل، در دل کوههای زاگرس واقع شده و یکی از مناطقی است که بیشترین تعداد جنگلهای بلوط را در دل خود جای دادهاست. البته علاوه بر درختان بلوط در این دشت شما میتوانید گونههای گیاهی مختلف همچون بادام کوهی، کیالک و ارژن و گلهای شقایق را به وفور مشاهده کنید.
۸. سرمشهد کازرون
یکی از جاهای دیدنی کازرون، سرمشهد است. این منطقه، یک محوطه تاریخی و بزرگترین محوطه ساسانی-اسلامی است که در نزدیکی روستایی هم نام با آن، یعنی سرمشهد، قرار دارد. این محوطه ۶۰۰ هکتاری، در ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی کازرون و ۶ کیلومتری دهستان سرمشهد واقع شده و شامل بیش از ۷ اثر تاریخی- باستانی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- نقش بهرام دوم
- آتشکده و کاروانسرای کوشک
- تل خندق
- تل نقاره خانه
- رشته قناتهای تاریخی
- گچ دروازه
- تل سامان
۹. تنگ تیکاب
یکی دیگر از دیدنیهای کازرون، تنگ تیکاب است که در زبان محلی به آن تنگ تیکو نیز میگویند. غارهایی در اطراف این تنگه وجود دارد که گفته میشود، سکونتگاههای بشر اولیه در ۱۸ هزار سال قبل از میلاد بودهاست.
10. نقش برجسته پل آبگینه
یک نقش برجسته در ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی کازرون وجود دارد که به آن نقش برجسته پل آبگینه میگویند. این نقش برجسته تصویری از «تیمور میرزا» از نوادگان فتحعلی شاه- دوره قاجار است که روی یک صندلی تکیه داده و در جلوی آن شما تصویری از شیری رام شده توسط او را مشاهده میکنید.
۱۱. بقعه علی دوانی
بقعه علی دوانی یک آرامگاه است که در روستای تاریخی دوانی قرار دارد و متعلق به علامه مشهور «جلال الدین دوانی» است. قدمت این بقعه بیشتر از دوران زندگی علامه در قرن دهم هجری قمری بوده و با توجه به اینکه معماری بنا تحت تأثیر چهارطاقی ساسانی بوده، به جرأت میتوان گفت که بقعه علی دوانی در دوره ساسانیان ساخته شده و کاربری آن را در گذر زمان تغییر پیدا کردهاست.
۱۲. سرو کلانی
یکی دیگر از مکان های دیدنی کازرون، سرو ۵۰۰ ساله کلانی است که بعد از سروکوه ابرکوه، کهنسالترین و شناخته شدهترین درخت سرو ایران محسوب میشود.
۱۳. تنگه جیز کازرون
تنگه جیز از مقاصد طبیعی و جاهای دیدنی کازرون است که در فاصله ۶۴۴ کیلومتری از کازرون و ۴ کیلومتری از شهر خشت قرار دارد. این جای دیدنی طبیعی، دارای یک چشمه و آثار تاریخی باستانی بسیار قدیمی از دوران ساسانیان و اسلام همچون قلعه دختر است. در تنگه جیز یک جوی آب وجود دارد که از جنس ساروج و حوضچههای سنگی ساخته شده و از انتهای تنگه آب، روی بدنه کوه به صورت قطرات باران میریزد.
۱۴. چشمه دادین کازرون
چشمه دادین یکی دیگر از جاهای دیدنی کازرون است که در ۵۰ کیلومتری از آن واقع شده و شامل تعداد زیادی چشمهی کوچک است.
۱۵. آبشار حکیم باشی
آبشار حکیم باشی، یک آبشار ۲۵ متری فصلی است که در دهستانی به همین نام قرار دارد. در پایین این آبشار به دلیل حرکتهای سیل آسا و شدت جریان آبشار، حوضچههای کوچکی ایجاد شدهاست.
۱۶. امامزاده سید حسین کازرون
یکی از مهمترین امامزادههای استان فارس، «امامزاده سید حسین» است که در ۲۳ کیلومتری از شهر کازرون قرار دارد و به دلیل وجود چشمه «سراب اردشیر» مبدل به یکی از جاهای دیدنی و طبیعی سرسبز این شهر شدهاست. در این تفرجگاه شما شاهد تعداد زیادی درختان سبز جنگلی سربه فلک کشیده و باغهای مرکبات هستید.
۱۷. بازار کازرون
بازار کازرون یکی از بازارهای مهم و مسقف ایران و از جاهای دیدنی کازرون است که ۳ در ورودی داشته و شما از طریق راهروها و … به بازارهای کوچکتر آن میرسید. هسته اصلی و اولیه بازار در دوره صفویه ساخته شده، اما بخشهایی که امروزه پررونقتر هستند در دوران قاجار به این مجموعه اضافه شدهاست.
18. روستای دوان کازرون
یکی دیگر از مکان های دیدنی کازرون که به ماسوله فارس نیز شهرت دارد، روستای دوان است که در منطقهای بسیار خوش آب هوا در ۱۰ کیلومتری شهر کازرون به صورت پلکانی ساخته شدهاست.
و اما در آخر…
در این مقاله سعی کردیم شما را با شهر کازرون و ۱۸ جاذبه گردشگری کازرون آشنا سازیم. چنانچه قصد سفر به شیراز و جاهای دیدنی اطراف آن همچون کازرون را دارید، کافی است با ما در آژانس مسافرتی اتراق همراه شوید.
اتراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوت را تجربه کنند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.
منبع: wikipedia