چقدر با آثار ملی و یا طبیعی کشورمان آشنایی داریم؟ چندتای آنها را میشناسیم؟ چقدر وقت میگذاریم تا به دیدن این آثار طبیعی و ملی کشورمان برویم؟ حیف نیست تا هنوز این آثار هستند، آنها را نبینیم؟
امروز ما در وبلاگ اتراق، میخواهیم دربارهی درختی صحبت کنیم که از سال ۱۳۸۲ به عنوان میراث طبیعی به ثبت ملی رسیدهاست. سرو سیرچ، با قدمتی هزارساله، در روستایی هم نام با خودش در استان کرمان قرار دارد. چنانچه دوست دارید درباره محل درخت سرو سیرچ، تاریخچه آن و … اطلاعات بیشتری کسب کنید با ما در ادامهی این مقاله همراه باشید.
دربارهی درخت سرو سیرچ چه میدانید؟
وقتی به بازدید سرو هزارساله سیرچ میرویم، متوجه میشویم که این درخت در واقع از دو درخت در دو اندازهی متفاوت ۲۷ متر با قطر ۷.۴ متری و ۲۲ متر با قطر ۳.۳ متر تشکیل شده، یکی از درختان جوانتر و دیگری پیرتر، یکی تنومندتر و دیگری لاغرتر است؛ اما در کنار هم هزار سال است که به صورت مسالمتآمیز زندگی میکنند.
درخت سرو سیرچ، یکی از ذخایر ژنتیکی گیاهی مهم استان کرمان محسوب میشود که به دلیل قرار گرفتن کنار رودخانه دائمی و مسیر مقبره «سلطان جلال الدین» روبروی مسجد جامع، موقعیت خوبی دارد و میتواند محل گذر اصلی گردشگران در مرکز روستا باشد.
این درخت هزار ساله، در سال ۱۳۸۲ به عنوان میراث طبیعی به ثبت رسیده و انتظار میرود مسئولان محترم در زمینه معرفی بهتر این اثر ملی قدمهای سادهای همچون مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، بردارند:
- نصب تابلو چند زبانه به منظور راهنمایی مسیر به گردشگران
- خرید زمینهای اطراف درخت سرو سیرچ، به منظور خالی و خلوت کردن فضای پیرامون درخت
- آموزش سادهی اهالی روستا نسبت به حفظ این سرو هزار ساله و سایر آثار تاریخی و ملی روستا.
- ساخت محلی مناسب برای اسکان موقت گردشگران و یا تشویق اهالی به منظور ساخت بومگردی در روستا
- جلوگیری از ساخت ویلاهای متعدد در روستا
- جلوگیری از برپا کردن آتش در کنار سرو هزارساله سیرچ
از طرفی دیگر روستای سیرچ، زادگاه فردی است که اغلب ما دوران کودکی و نوجوانی خود را با کتابهای او سر کردهایم. «هوشنگ مرادی کرمانی» نویسنده چیرهدست کتابهای «قصههای مجید» اهل این روستاست. منزل پدری او درست روبروی سرو سیرچ، در کنار رودخانه قرار دارد. او بارها در آثار متعددش به این درخت قدیمی اشاره کردهاست.

موقعیت جغرافیایی روستای سیرچ
روستای سیرچ، آب و هوای بسیار خنکی دارد و در ارتفاع ۱۵۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این روستا به دلیل آب و هوای سرد و معتدلش، گذر یک رودخانه دائمی از دل آن، درختان سر به فلک کشیده و سرسبزش یکی از روستاهای ییلاقی منطقه محسوب میشود. روستای سیرچ در فاصلهی ۸۰ کیلومتری از کرمان و ۲۵ کیلومتری از شهداد قرار دارد.
همانطور که اشاره کردیم این روستا در مجاور شهداد و کلوتها قرار دارد. اما از نظر آب و هوا با آن کاملا متفاوت است. تصور کنید که شما در گذر از یک منطقهی کویری ناگهان با روستایی با آب و هوای خنک ۱۲ درجه سانتیگراد و میزان بارندگی ۲۲۰ میلیمتر مواجه شوید؛ دلانگیز نیست؟
بهترین زمان سفر به روستا و بازدید از سرو هزارساله سیرچ
بازدید از این روستا در ۴ فصل سال دیدنی، جذاب و خاطرهانگیز خواهد بود. حتی زمستانهای این منطقه، جای مناسبی برای ورزش اسکی است.
و اما در آخر…
روستای سیرچ به دلیل وجود آب و هوای مطلوب، فضای سرسبز و سرو هزارساله سیرچ میتواند یکی از مکانهای جذاب گردشگری استان کرمان باشد که متأسفانه با بیمهری مسئولان مواجه است. چنانچه شما اطلاعات بیشتری از این جاذبهی بکر و طبیعی کشورمان دارید، میتوانید در قسمت نظرات و پیشنهادها آن را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما بسیار سپاسگزاریم.
مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی ایرانیان به جاذبههای گردشگری طبیعی- تاریخی کشور زیبایمان برپا شدهاست. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبههای دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، در سایت اتراق ثبت نام کرده و با مهمترین رویدادها و مکانهای گردشگری کشورمان آشنا شوید