اگر پایتختنشین هستید و دوست دارید به یک سفر زیبا و جذاب در یک منطقه با آب و هوای خنک بروید و تعطیلات آخر هفته خود را در آرامش سپری کنید، شهر آلاشت، بهشت تاریخی مازندران گزینه بسیار مناسبی است. این منطقه در فاصله ۲۵۴ کیلومتری از تهران قرار دارد و برای رسیدن به آن باید حدود ۴ ساعت رانندگی کنید.
امروز ما در وبلاگ اتراق قصد داریم درباره شهر آلاشت سوادکوه با شما سخن بگوییم. موضوعهایی که درباره آنها با یکدیگر گفت و گو خواهیم داشت، شامل مواردی همچون تاریخچه آلاشت، جاهای دیدنی آلاشت، آب و هوای آلاشت و اقامت در آن خواهد بود. پس اگر علاقهمند هستید در این باره بیشتر بدانید، با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
شهر آلاشت، بهشت ستارهشناسان و منجمان
شهر آلاشت در ابتدا یک روستا بود و در سال ۱۳۵۲ خورشیدی با تأسیس شهرداری تبدیل به شهر شد. این شهر در سال ۱۳۴۹ شمسی به دلیل وجود شاخصههای معماری بومی با عنوان «محله قدیمی آلاشت» در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
این شهر دوست داشتنی به دلیل قرارگرفتن در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح دریا، آسمان پاک و بدون آلودگی و وجود یک رصدخانه در منطقه، به بهشت ستارهشناسان و منجمان شهرت دارد و به راستی نیز این لقب برازنده آن است.
شهر آلاشت سوادکوه به دلیل کوچههای تنگ و باریکش، مصالح بومی که استفاده شده، سقفهای تخته پوش و بافت قدیمیاش، دارای ارزش تاریخی بوده و از این لحاظ در کنار روستاهای معروف دیگر همچون ماسوله، ابیانه، میمند قرار میگیرد.
بافت تاریخی روستای آلاشت ۷۰ درصد بافت آن را در بر میگیرد.
آلاشت به چه معنایی است؟
آلاشت در زبان مازندرانی به معنای «آشیانه عقاب» است و از آنجاکه در محدوده این شهر عقابهای متعددی زندگی میکنند به این شهر آلاشت میگویند.
آب و هوای آلاشت
همانطور که قبلا نیز اشاره شد، روستای آلاشت فیروزکوه در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح زمین قرار دارد. دامنهی دمای این روستا بین ۷.۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد و میانگین بارندگی سالانهاش بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیلیتر است. آب و هوای این منطقه حتی در تابستان نیز خنک است. بنابراین اگر از گرمای هوا در روزهای گرم تابستان کلافه شدهاید، سفر به آلاشت سوادکوه، گزینهی مناسبی است.
جاهای دیدنی آلاشت
در این قسمت برخی از مهمترین مکانهای دیدنی شهر آلاشت سوادکوه را با شما در میان میگذاریم:
موزه مردم شناسی شهر آلاشت
موزه مردم شناسی آلاشت، در واقع خانه پدری و زادگاه رضا خان پهلوی است که به صورت دو طبقه ساخته شده و قدمتی برابر با ۲۰۰ سال دارد. این خانه در سال ۱۳۸۷ با کمک شهرداری و اهالی آلاشت تبدیل به موزه «مردم شناسی شهر آلاشت» شد.
در این موزه اشیاء و آثار مرتبط با زندگی روزمره اهالی آلاشت همچون ابزار ریسندگی، ظرفهای فلزی و چوبی، چراغهای نفتی و گردسوز، داس، تبر، ترازو و چرتکه به نمایش گذاشته شدهاند.
در موزه مردم شناسی آلاشت چند اثر مهم وجود دارد که اغلب بازدیدکنندگان به آنها توجه ویژه دارند. یکی از آنها گهوارهی بسیار قدیمی است که مردم آلاشت تصور میکردند متعلق به رضاشاه بوده، در حالیکه این گونه نیست و این گهواره را یکی از اهالی آلاشت به موزه اهدا کردهاست.
اثر مهم دیگر یک جفت چکمه قدیمی است که آن را نیز مردم تصور میکردند، متعلق به رضاشاه بوده در حالیکه این گونه نیست و چکمهها به پسرعموی رضاشاه تعلق دارد. اثر مهم دیگر که قدمتی ۳۵۰ ساله دارد، نردبانی به نام «کاتی» به معنای بخش بخش است که از درخت گلابی وحشی ساخته شدهاست.
اغلب آثاری که در موزه مردم شناسی آلاشت میبینید از چوب ساخته شدهاند. دلیل آن نیز وجود فراوان درختان راش در این منطقه است.
بافت تاریخی آلاشت
این روستا به دلیل قرار گیری در ارتفاع زیاد از گزند فاتحان و غارتگران همواره در امان ماندهاست. همین مسئله موجب شده تا معماری این روستا به صورت بکر و دست نخورده باقی بماند. معماری که از آن به عنوان معماری بکر یاد میکنیم، شامل بناهای خشتی قاجاری، مسیرهای سنگ فرش، کوچههای تنگ و باریک و خانهی قدیمی ۲۰۰ سالهای است که امروزه تبدیل به موزه مردم شناسی شدهاست.
معبد دختر پاک
«معبد دختر پاک» یک زیارتگاه در جنوب شرقی آلاشت است که تنها زنان میتوانند از آن دیدن کرده و مردان حق ورود به آن را ندارند. اهالی روستای آلاشت معتقد هستند که اگر یک مرد وارد این زیارتگاه شود، مار او را نیش خواهد زد.
درباره معبد دختر پاک روایتهای متعددی وجود دارد. عدهای میگویند که این معبد، مدفن بانویی پاکدامن است. در حالیکه طبق روایتی دیگر در دوره ساسانیان، در این معبد دو خواهر که از لحاظ عرفانی مقام بالایی داشتند، دفن شدهاند.
برخی دیگر نیز معبد دختر پاک را بقایای معبد آناهیتا میدانند که پیش از ظهور اسلام قداست خاصی داشت.
رصدخانه آلاشت
رصدخانه آلاشت بنایی است که توسط دو شرکت اصفهانی و شیرازی در سال ۱۳۸۵ در این منطقه ساخته شد و به «رصدخانه آیت الله مازندرانی» نیز شهرت دارد. این رصدخانه، مرتفعترین رصدخانه ایران و تنها رصدخانه در استانهای شمالی کشور است.
رصدخانه آلاشت، تجهیزات مختلفی همچون یک تلسکوپ شش اینچی و ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرم افزارها، کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی و … دارد.
مسجد امام حسین (ع)
مسجد امام حسین یکی از اماکن زیارتی آلاشت و یکی از زیباترین مساجد شمال ایران است که در بین سالهای ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۳ توسط «حسین لرزاده» ساخته شدهاست.
روستای چرات
روستای چرات نیز یکی دیگر از جاهای دیدنی آلاشت است که در ۲۲ کیلومتری از آن قرار دارد. برخی براین باور هستند که نام سوادکوه از کوه سوات که در جنوب شرقی روستای چرات قرار دارد، گرفته شدهاست. این روستای ییلاقی مناظر دیدنی بسیار متنوعی دارد که بازدید از آن خالی از لطف نیست. از جمله دیدنیهای این روستا میتوان به آبشار، غارهای باستانی، حمام قدیمی ۲۰۰ ساله و چشمههای متعددش اشاره کرد
روستای لیند
روستای لیند، به دلیل جنگل بسیار زیبای هیرکانیاش شهرت دارد. این روستا در فاصله ۷ کیلومتری از آلاشت قرار دارد.
بهترین زمان سفر به آلاشت
از آنجا که این منطقه کوهستانی است و همانطور که اشاره شد، آب و هوای خنکی دارد. بهترین زمان سفر به آن اواخر بهار و تابستان خواهد بود که هوای این منطقه گرم شدهاست. البته در اوایل پاییز نیز بازدید از این منطقه و تماشای درختان رنگارنگ لطف و صفای خاص خودش را دارد.
اقامت در آلاشت
در این شهر هتلی وجود ندارد. اما گزینههای متعددی همچون اقامتگاه بومگردی، اجاره ویلا و کلبههای چوبی و یا منازل اهالی آلاشت برای اقامت وجود دارد.
و اما در آخر…
در این مقاله سعی کردیم شما را با آلاشت، معنای آن، بهترین زمان سفر، جاهای دیدنی آلاشت و… آشنا سازیم. چنانچه تمایل به بازدید از این شهر تاریخی را دارید، میتوانید با آژانس مسافرتی اتراق همراه شوید.
اتراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفرهای مطلوب و متفاوتی را تجربه کنند و به جاهای دیدنی بکر و متفاوت بروند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.
منبع: wikipedia