اتراق

باغ عفیف آباد شیراز، دومین موزه نظامی خاورمیانه!

باغ عفیف آباد یکی از باغ‌های اصیل و قدیمی شیراز است که از دوره صفویه به جای مانده‌است. این باغ زیبای ۱۲۷ هزار مترمربعی، به باغ گلشن نیز شهرت دارد و امروزه یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های ارتش خاورمیانه در آن قرار دارد. این باغ را به جرأت می‌توان گفت یکی از نمونه‌های کامل هنر گل‌کاری ایرانی است. با ما در وبلاگ اطراق همراه شوید تا اطلاعات جالبی از این باغ ایرانی کسب کنید.

تاریخچه باغ عفیف آباد شیراز

باغ عفیف آباد شیراز پس از اینکه در اختیار ارتش قرار گرفت، 7 سال بازسازی آن زمان برد. بازسازی باغ عفیف آباد با الگوبرداری از کاخ ورسای انجام شد.
باغ عفیف آباد شیراز پس از اینکه در اختیار ارتش قرار گرفت، ۷ سال بازسازی آن زمان برد. بازسازی باغ عفیف آباد با الگوبرداری از کاخ ورسای انجام شد.

اگر بخواهیم درباره تاریخچه این باغ با شما صحبت کنیم باید به دوره صفویه و زمان ساخت آن بازگردیم. این باغ در دوره صفویه متعلق به حاکم فارس « عقوب خان ذوالقدر» بوده. پادشاهان صفویه زمانیکه به شیراز می‌آمدند از این باغ برای گردش و اقامت استفاده می‌کردند. در وسط باغ گلشن یک قلعه سنگی به نام قلعه گلشن قرار داشت.

در دوران قاجار «میرزا علی خان قوام‌الملک» ،این باغ را خریداری کرد و دستور نوسازی‌اش را داد. برای آبیاری باغ عفیف آباد، قناتی در ۱۵ کیلومتری آن بود را خرید. میرزا علی خان قوام‌الملک در سال ۱۲۸۴ هجری قمری، باغ عفیف آباد را بازسازی و قلعه گلشن را که بسیار ویران شده بود، تخریب کرد و به جای آن عمارتی زیبا ساخت که هنوزم در باغ پابرجاست. در اواخر دوران قاجار، این باغ به خواهرزاده او عفیفه خانم سپرده شد.

عفیفه خانم تحولات زیادی در باغ انجام داد. به همین دلیل از آن زمان باغ گلشن به باغ عفیف آباد تغییر نام داد. پس از چندین سال، وارث‌های باغ عفیف آباد، آن را به فرح پهلوی هدیه دادند. اما در نهایت این باغ از طریق مزایده در سال ۱۳۴۰ خورشیدی توسط ارتش خریداری شد.

پس از انقلاب جمهوری اسلامی این باغ همچنان در اختیار ارتش باقی ماند تا اینکه در سال ۱۳۷۰ خورشیدی روز ارتش، موزه نظامی شماره ۲ ارتش در باغ عفیف آباد افتتاح شد.

بخش‌های مختلف باغ عفیف آباد شیراز

باغ عفیف آباد یکی از باغ ‌های شیراز است که جنبه تاریخی و تفریحی دارد. این باغ از بخش‌های مختلف تشکیل شده که در این قسمت به آنها اشاره می‌کنیم:

بیشتر بخوانید  ذخیره‌گاه زیست‌کره ارژن و پریشان کجاست؟

کاخ سلطنتی اصلی باغ عفیف آباد

آن چیزی که شما از نمای بیرونی کاخ عفیف آباد می‌بینید، بخش شرقی عمارت است که یک ایوان سرتاسری بزرگ با دو تراس بهارخواب و هشت ستون در طرفینش دارد.
آن چیزی که شما از نمای بیرونی کاخ عفیف آباد می‌بینید، بخش شرقی عمارت است که یک ایوان سرتاسری بزرگ با دو تراس بهارخواب و هشت ستون در طرفینش دارد.

کاخ اصلی، یک عمارت ۲ طبقه است که شباهت بسیار زیادی به عمارت باغ ارم شیراز دارد. این باغ با ترکیبی از ۳۰ تالار تودرتو و معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه ساخته شد.

سردر ورودی عمارت از ۴ ستون با سرستون‌هایی شبیه به سرستون‌های تخت جمشید تشکیل شده‌است. اگر سرتان را بالا ببرید، سقف چوبی عمارت را می‌بینید که با نقاشی‌های رنگ و روغن پوشیده شده‌است.

کافی است از درب اصلی که در قسمت شمالی بنا قرار دارد وارد عمارت شوید. با گذر از چند پلکان سنگی شما وارد یک عمارت بزرگ و دلباز می‌شوید که ستون‌های بلند تمام فضای آن را در برگرفته است. نکته‌ی جالبی که وجود دارد، این است که تمامی اتاق‌های طبقه دوم به این ایوان راه دارند.

موزه نظامی

طبقه اول کاخ عفیف آباد مختص موزه نظامی است. در موزه باغ عفیف آباد شیراز، شما شاهد ادوات جنگی متنوع دوران‌های مختلف تاریخی ایران هستید. این موزه همانطور که اشاره شد، یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های خاورمیانه است که در آن شما می‌توانید انواع سلاح سرد و گرم، شمشیر، زره، تفنگ، تپانچه و … را مشاهده کنید. در موزه نظامی عفیف آباد، شما می‌توانید اسلحه‌های شخصی فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و اسلحه خاندان پهلوی، رضا و محمدرضا شاه پهلوی را از نزدیک ببینید. در موزه نظامی کاخ عفیف آباد شما می‌توانید تفنگ شخصی فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، رضا و محمدرضا شاه، اسلحه‌های نهضت جنگل و مسلسل آب انباری رئیس علی دلواری را از نزدیک تماشا کنید.

موزه عبرت

در موزه عبرت، وسایل شخصی خاندان پهلوی نگهداری می‌شود. فرش‌های اصیل و گران‌بهای اتاق به همراه پیانوی شخصی فرح از مهم‌ترین لوازمی هستند که در این طبقه قرار دارند.
در موزه عبرت، وسایل شخصی خاندان پهلوی نگهداری می‌شود. فرش‌های اصیل و گران‌بهای اتاق به همراه پیانوی شخصی فرح از مهم‌ترین لوازمی هستند که در این طبقه قرار دارند.

موزه عبرت در طبقه دوم کاخ قرار دارد و یک راهروی طولانی و اتاق‌های تو در تو دارد. در مرکز این موزه یک تالار بسیار باشکوه با سقف چوبی است. سقف این مجموعه ۲۵۰۰ تصویر مختلف از نقش‌های گل و بوته، شکارگاه و بزم دارد که هیچ کدام مشابه دیگری نیست. در این مجموعه ۲ بخاری از جنس سنگ مرمر نیز در دو بخش شمالی و جنوبی طبقه واقع شده‌است.

حمام سنتی

حمام سنتی در بخش غربی باغ واقع شده، معماری آن مشابه حمام‌های سنتی ایرانی است. اما در دیوارهای آن داستان‌های مشهور قدیمی به صورت نقش برجسته کشیده شده‌اند. به گونه‌ای که شما در حمام، شاهد تصاویری از صحنه ورود یوسف به جمع زنان مصری، فرهاد در کوه بیستون، دیدار مردم با خسرو پرویز و … هستید.

بیشتر بخوانید  غار دانیال، دومین غار آبی بزرگ ایران

حمام سنتی باغ، دو تا خزینه آب سرد و گرم دارد. آب گرم آن توسط یک دیگ بزرگ مسی در کف خزینه تأمین می‌شد. در گذشته با روشن کردن زیر دیگ آب به تدریج گرم و از آن استفاده می‌کردند.

قهوه‎‌خانه باغ عفیف آباد

یکی دیگر از بخش‌های این باغ، قهوه خانه آن است کعه در کنار حمام سنتی در بخش غربی وجود دارد. از قهوه خانه در گذشته شاهزادگان قاجاری به عنوان محلی برای استراحت و قلیان کشیدن استفاده می‌کردند.

قهوه‌خانه، ۶ حجره با کاشی‌های طراحی شده دارد. طرح کاشی‌ها از داستان‌های مهم شاهنامه همچون ضحاک و کاوه آهنگر، زال و سیمرغ، نبرد رستم و اسفندیار، نبرد تهمتن و دیو سفید، نبرد رستم و سهراب و … تزیین شده‌است.

باغ عفیف آباد کجاست؟

اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم باغ عفیف آباد شیراز کجاست؟ این باغ زیبای ۱۲۷ هزار مترمربعی، در انتهای خیابان عفیف آباد، نزدیک به خیابان ستارخان قرار دارد. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به این باغ، حدود ایستگاه چهارراه زرگری و ایستگاه آوینی قرار دارد. پس از اینکه از این ۲ ایستگاه پیاده شدید، با تاکسی خود را به باغ برسانید. در صورتیکه می‌خواهید سوار اتوبوس شوید، باید سوار اتوبوس‌های بلوار استقلال شده و در ایستگاه زرهی پیاده شوید. پس از چند دقیقه پیاده‌روی به باغ می‌رسید.

بهترین زمان سفر به کاخ عفیف آباد شیراز چه موقع است؟

شهر شیراز در فصل بهار، زیبایی فوق‌العاده‌ای دارد. فصل بهار و به خصوص اردیبهشت، بهترین زمان سفر به این شهر و باغ عفیف آباد است.

ساعت بازدید این باغ و مبلغ ورودی باغ عفیف آباد

این باغ هر روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ بعدظهر باز بوده و ورودیه این باغ برای ایرانیان و گردشگران خارجی متفاوت است.

 و اما در آخر…

باغ عفیف آباد یکی از جذاب‌تری باغ های ایرانی در شیراز و یکی از جاهای دیدنی فارس است که شیرازی‌ها نیز آن را بسیار دوست دارند. این باغ زیبای ۱۲۷ هزار مترمربعی در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. باغ گلشن یا باغ عفیف آباد نمونه کاملی از هنر گل‌کاری ایرانی است.

چنانچه قصد سفر به شیراز، شهر بهارنارنج‌ها را دارید، کافی است با ما در آژانس مسافرتی اطراق همراه شوید.

اطراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک می‌کند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوت را تجربه کنند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراه‌مان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *