اگر شما نیز علاقهمند به طبیعت هستید و سفر و بازدید از جاهای بکر و منحصر به فرد به وجدتان میآورد؛ پیشنهاد میکنیم به «پناهگاه حیات وحش بیستون» سفر کنید. این منطقهی ۴۰ هزار هکتاری با ۳۸۷ گونهی گیاهی مختلف و ۴۲ گونهی انحصاری ایران، یک فضای مطلوب برای سفرهای طبیعتگردی است.
البته تمامی شگفتیهای منطقه تنها به پناهگاه حیات وحش بیستون ختم نمیشود! «منطقه حفاظت شده بیستون» نیز با فضایی حدودا ۵۰ هزار هکتار، یک ذخیرهگاه ژنتیکی ارزشمند در استان کرمانشاه است. اگر دوست دارید؛ دربارهی پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده بیستون بیشتر بدانید، با ما در وبلاگ اتراق همراه شوید.
موقعیت جغرافیایی پناهگاه حیات وحش بیستون چیست؟
مجموعه بیستون، منطقهای گسترده در اطراف شهرستان کرمانشاه و بخش مهمی از رشته کوه زاگرس است. در سفر به این منطقهی کوهستانی شما شاهد گلهای زیبای بهاری، چشمهها، سرابها و غارهای متعدد به همراه آثار باستانی باشکوه بیستون هستید. این منطقهی حدودا ۱۰۰ هزار هکتاری به دلیل دسترسی راحتش، یک فضای مناسب برای گردشگری است.
درباره پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده بیستون بیشتر بدانیم!
پناهگاه حیات وحش بیستون با مساحت ۴۰۶۵۱ هکتار، به دلیل تنوع و غنای بالای زیستیاش از سال ۱۳۴۶ به عنوان پناهگاه به ثبت رسید. این منطقه از زیستگاههای ارزشمند گونهی کل و بز وحشی در ایران است و بلندترین شاخهای کل ایران با ۱۵۲ سانتیمتر طول در این منطقه پیدا شدهاست. نمونهی تاکسیدرمی شده از این کل که رکورد جهان را نیز شکسته در «موزه تاریخ طبیعی دارآباد» نگهداری میشود.
منطقه حفاظت شده بیستون با وسعت ۵۴۶۶۳ هکتار، زیستگاه ۱۶ گونهی پستاندار بزرگ جثه همچون پلنگ ایرانی، خرس قهوهای، قوچ و میش، کل و بز، گرگ و ۴۸ گونهی جنگلی ارزشمند مانند بلوط، بنه، درمنه، بوتهزارهای گون و گونههای مرتعی است. در این منطقهی کوهستانی و تپه ماهوری حفاظت شده ۳۲ گونه پرنده شناسایی شدهاند.
بررسی وضعیت آب و هوای پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده بیستون
مجموعهی بیستون به دلیل موقعیت ژئومورفولوژی و توپوگرافیاش, دارای اقلیمهای مدیترانهای سرد و نیمه مرطوب معتدل است. وضعیت میزان بارندگی منطقه حفاظت شده اندکی نسبت به پناهگاه بیستون بهتر بوده و به حدود ۷۰۰ میلیمتر در سال میرسد. این منطقه دارای دیوارههای صخرهای بلند، چشمهها و غارهای متعدد، درههای عیق پرآب و پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع است و سالانه طبیعتگردان و غارنوردهای بیشماری به بازدید از آن میروند.
پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده بیستون
همانطور که اشاره شد، پناهگاه بیستون به دلیل دامنه ارتفاعی متغیر ۱۳۴۰ تا ۲۹۸۰ متر، وضعیت آب و هوا و انواع خاک مناسب، دارای پوشش گیاهی بسیار غنی است. در این منطقهی ۴۰ هزار هکتاری، ۳۸۷ گونهی گیاهی شناسایی شدهاند که ۴۲ گونهی آن انحصاری ایران هستند.
بیش از ۶۳ درصد گیاهان منطقه از نوع پوشش گیاهی ایرانی- تورانی هستند. از جمله گونههای گیاهی اصلی آن ارژن، زالزالک، بنه، بلوط ایرانی، آلبالوی وحشی، گون، شیرخشت، فرفیون، چوبک، گل استکانی، بابونه، کنگر، پیرگیاه، لاله واژگون و گل گاوزبان هستند.
منطقهی ۵۰ هزار هکتاری حفاظت شده بیستون نیز با وجود ۳۸۷ گونهی گیاهی و ۴۸ گونهی آندمیک یک ذخیرهگاه ارزشمند ژنتیکی است. مهمترین گونههای گیاهی آن عبارتند از: ارژن، زالزالک، بادام کوهی، بنه، بلوط ایرانی، نسترن کوهی، انجیر وحشی، آلبالوی کوهی، شیرخشت، داغداغان، شکر تیغال، گیسو چمن، شیرین بیان و آلاله.
پوشش جانوری پناهگاه حیات وحش بیستون
منطقهی بیستون، به وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار از سال ۱۳۴۶ تحت حفاظت قرار داشت، بخشی از آن به مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار با مصوبهی شماره ۶۶ شورای عالی محیط زیست در سال ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت. این منطقهی کوهستانی-دشتی پوشش بسیار غنی از لحاظ جانوری دارد و بهترین زیستگاه برای حیواناتی همچون بز، پاژن، قوچ و میش ارمنی محسوب میشود.
از دیگر جانوران پناهگاه ۴۰ هزار هکتاری بیستون میتوان به حیواناتی همچون پلنگ، کفتار، خرس قهوهای، گرگ، شغال، خارپشت گوش بلند، سنجاب ایرانی، جربیل، جرد ایرانی، تشی، کبک دری، زنبور خوار، شاه بوف، دال، چکاوک، سهره، کورمار، مار شلاقی، سوسمار خاردم و ماهیانی همچون سفید رودخانهای، شاه کولی و سیاه ماهی اشاره کرد.
وضعیت فونهای جانوری منطقه حفاظت شده بیستون مشابه پناهگاه بوده و در کنار گونههای جانوری ارزشمندش همچون بز و پاژن، قوچ و میش، حیواناتی دیگر مانند پلنگ، کفتار، خرس قهوهای، گرگ، روباه، خارپشت گوش بلند، خفاظ نعل اسبی، سنجاب ایرانی، کبک، کبکدری، تیهو، کمرگلی، سارگپه، دلیجه، کورکور، بلدرچین، فاخته و … در این منطقه وجود دارند.
و اما در آخر…
بهترین زمان بازدید از پناهگاه و منطقه حفاظت شده بیستون، فصلهای بهار و تابستان است. چنانچه شما نیز به این منطقه سفر کردهاید و یا اطلاعات بیشتری از آن دارید، میتوانید در قسمت نظرات و پیشنهادها آن را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما بسیار سپاسگزاریم.
مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی ایرانیان به جاذبههای گردشگری طبیعی- تاریخی کشور زیبایمان برپا شدهاست. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبههای دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، در سایت اتراق ثبت نام کرده و با مهمترین رویدادها و مکانهای گردشگری کشورمان آشنا شوید