«پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد» یک فضای بکر و سیزدهمین منطقهی حفاظت شده یونسکو، با ۱۸۰ برابر ارزش غنای زیستی بیشتر نسبت به کل ایران است. این منطقهی کوهستانی-دشتی، در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده و نزدیک به ۵۰ سال است که از سوی شورای عالی محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شدهاست. اگر دوست دارید، اطلاعات بیشتری در این زمینه پیدا کنید، با ما در وبلاگ اتراق، همراه شوید.
تنگ صیاد کجاست و چقدر مساحت دارد؟
شاید با شنیدن نام تنگ صیاد، از خود بپرسید که این مجموعه تقریبا ۲۷ هزار هکتاری در کدام استان کشور قرار گرفتهاست؟ تنگ صیاد همانطورکه اشاره کردیم، در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده و ۲۲۸۹۶ هکتار آن منطقه حفاظت شده و ۴۳۷۲ هکتارش پارک ملی است. این منطقهی گسترده در ۱۵ کیلومتری از مرکز استان و در مسیر جاده اصفهان-شهرکرد واقع شدهاست.
درباره پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد بیشتر بدانیم!
تنگ صیاد از دو منطقه حفاظت شده و پارک ملی تشکیل شدهاست. منطقهی ۲۳ هزار هکتاری آن از سال ۱۳۵۲ تحت حفاظت قرار دارد. بخش مرکزی آن به وسعت ۴ هزار هکتار در سال ۱۳۷۴، به عنوان پارک ملی معرفی شد.
تنگ صیاد دارای تپه ماهورهای بسیار زیادی است و همین ویژگی موجب شده تا زیستگاه مناسبی برای گونههای قوچ و میش وحشی باشد. علاوه براین کوهستانهایی که در بخش جنوبی آن واقع شده، به دلیل وجود صخرههای بسیار سخت و صعبالعبورشان، زیستگاه مناسبی برای حیواناتی همچون پلنگ، کل و بز هستند.
تصویر
تنگ صیاد ۳ آب و هوای مختلف خشک-سرد، نیمه مرطوب-سرد و نیمه خشک- سرد دارد.
وضعیت پوشش گیاهی پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد
در پارک ملی تنگ صیاد ۲۵۰ گونه گیاهی شناسایی شدهاست.گونهی غالب این منطقهی کوهستانی،گون است. علاوه بر گون، گیاهان مختلف همچون کیکم، بادام کوهی، تنگرس، آنقوزه، هزار خار، تنگ صیادی، چمن گندمی، درمنه کوهی، آویشن، بومادران، کاسنی، مریم گلی، ختمی، بابونه و شیرین بیان در این منطقهی ۴ هزار هکتاری پارک ملی شناسایی شدهاند.
وضعیت فلور گیاهی منطقه بزرگ و حفاظت شده تنگ صیاد نیز مشابه پارک ملی بوده و ۲۵۰ گونه گیاهی در آن وجود دارد که ۳۰ گونهاش آندمیک هستند. گونهی غالب این منطقهی کوهستانی- دشتی نیز گون بوده و همراه آن گونههای گیاهی مختلف همچون ارژن، تنگرس، چوبک، هزار خار، جارو علفی، چمنجو، چمن پری، چمن گندمی، خوشک، درمنه کوهی، کلاه میرحسن، کور، آنقوزه، کمای ساورزی، بومادران، بابونه، کاسنی و آویشن وجود دارند.
وضعیت گونههای جانوری پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد
در پارک ملی تنگ صیاد ۱۲۴ گونه جانوری وجود دارد که شامل ۲۴ گونه پستاندار، ۷۰ گونه پرنده و ۴ گونه دوزیست و ۲۶ گونه خزنده است, اما متأسفانه ۴ گونه عقاب طلایی، پلنگ،گربه وحشی و روباه در این منطقه در حال انقراض هستند.
وضعیت فونهای جانوری منطقه حفاظت شده تنگ صیاد نیز مشابه پارک ملی آن بوده و شاخصترین جانورانی که در این منطقهی کوهستانی و دشتی دیده شدهاند، عبارتند از: شغال، گرگ، تشی، خارپشت، سنجاب ایرانی، خفاش بال سفید، کبک، کبک دری، عقاب طلایی، دلیچه، بالابان، شاه بوف، کورمار، مار پلنگی، پله مار، مار آبی، لاک پشت برکهای و آگامای سر زرد.
آیا منطقه تنگ صیاد-سبزکوه به عنوان ذخیرهگاه زیست کره انتخاب شدهاست؟
سبزکوه از دو منطقه حفاظت شده تنگ صیاد و سبزکوه، منطقه حفاظت شده هلن، پارک ملی تنگ صیاد، تالابهای گندمان و چغاخور تشکیل شدهاست. این منطقه، در سال ۱۳۹۴ خورشیدی از سوی یونسکو به عنوان یازدهمین ذخیرهگاه زیست کره ایران در شبکه جهانی معرفی شد.
۸ ویژگی مهم و بارز پارک ملی تنگ صیاد چهارمحال و بختیاری
- تنگ صیاد، ۳ اقلیم متفاوت خشک-سرد، نیمه مرطوب-سرد و نیمه خشک- سرد دارد.
- ۱.۵ درصد از مساحت استان چهارمحال و بختیاری متعلق به پارک ملی تنگ صیاد است.
- پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد یکی از بهترین مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست است
- تنگ صیاد ۷۰ آبراهه کوچک و بزرگ فصلی-سیلابی دارد که وسعتی بین ۱ تا ۶۰ کیلومترمربع را به خود اختصاص دادهاست.
- منطقه تنگه صیاد چهارمحال بختیاری در میان دو قطب مهم اقتصادی کشور یعنی «فولاد مبارکه» و «ذوب آهن اصفهان» واقع شدهاست.
- پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد منابع متنوع جانوری و گیاهی و ذخیرهی بالای ژنتیکی دارد.
- غنای تنوع زیستی تنگ صیاد ۱۸۰ برابر متوسط کل کشور است.
اقامت در پارک ملی تنگ صیاد
در این منطقه هیچ اقامتگاهی وجود ندارد و برای اقامت شبانه باید به هتلها و اقامتگاههای بومگردی شهرکرد بروید.
و اما در آخر…
پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد به دلیل تنوع زیستی بالا، دیوارههای سنگی مرتفع، گلهای زیبا و متنوع به خصوص در فصل بهار، مسیر دسترسی آسان یک فضای مناسب برای انجام فعالیتهای مختلف گردشگری، آموزشی و پژوهشی است.
چنانچه شما نیز به این منطقه سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، میتوانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاسگزاریم.
مجله گردشگری اتراق، سعی دارد شما را با منابع طبیعی کشور زیبایمان بهتر آشنا سازد. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبههای دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، میتوانید در سایت اتراق ثبت نام کرده و از مهمترین رویدادها و مکانهای گردشگری کشورمان باخبر شوید.