اتراق

منطقه حفاظت شده خبر

مهم‌ترین اطلاعاتی که باید درباره پارک ملی خبر بدانید!

به نظر شما، وقتی صحبت از پارک‌های ملی می‌شود، اولین تصویری که در برابر چشمان‌مان نمایان می‌شود، چیست؟ جنگلی سرسبز و یا پارک شهری پر از درخت و گل و گیاه؟ 

پارک‌های ملی در واقع، تنها سرزمین‌های سرسبز نیستند، بلکه طبق تعریف سازمان محیط زیست « پارک ملی به محدوده ای از منابع طبیعی کشور اعم از جنگل، مرتع، بیشه های طبیعی، اراضی جنگلی، دشت، آب و کوهستان اطلاق می شود که نمایانگر نمونه های برجسته ای از مظاهر طبیعی باشد و به منظور حفظ همیشگی وضع زندگی و طبیعی آن و همچنین ایجاد محیط مناسب برای تکثیر و پرورش جانوران وحشی و رشد رستنی ها در شرایط کاملا طبیعی تحت حفاظت قرار می گیرد.»

با توجه به تعریف بالا، پارک‌های ملی شامل مناطق متنوعی همچون کوهستان، جنگل، دشت و … هستند که هدف از انتخاب آنها به عنوان پارک ملی، حفظ اکوسیستم گیاهی و جانوری منطقه است.

این بار ما در وبلاگ اتراق، قصد داریم درباره «منطقه حفاظت شده خبر» با شما صحبت کنیم. « پارک ملی خبر» یک منطقه حفاظت شده و یازدهیمن پارک ملی ایران است که به دلیل ارتفاع زیاد، دشت‌های متعدد، حوضه‌های آبخیز و … دارای مناطق زیستی بسیار متنوع و منحصر به فردی است که برخی از آنها حتی در جهان نایاب و یا کمیاب هستند. به همین دلیل اگر دوست دارید، درباره پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون، اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما در ادامه‌ی مقاله همراه باشید.

پارک ملی خبر کجاست؟ منطقه حفاظت شده خبر در کدام استان قرار دارد؟

پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون، یک منطقه حفاظت شده در استان کرمان و در ۶۰ کیلومتری از منطقه بافت است. این منطقه وسعتی برابر با ۱۲۰ هزار هکتار دارد و در داخل آن ۵ پناهگاه حیات وحش به نام روچون وجود دارد که هرکدام از آنها وسعتی برابر با ۵۰ هزار هکتار دارند. موقعیت جغرافیایی پارک ملی خبر، موجب تنوع آب وهوایی دراین منطقه شده، به گونه‌ای که در آن، سه نوع اقلیم سردسیر، معتدل و گرمسیری وجود دارد.

بیشتر بخوانید  پارک توران، ماکت کوچک قاره آفریقا و بزرگ‌ترین ذخیره‌گاه ایران!

اطلاعات ناب و بکر در مورد پارک ملی خبر 

همانطور که اشاره شد، این منطقه حفاظت شده، یازدهمین پارک ملی ایران است که در سال ۱۳۵۰ خورشیدی به عنوان منطقه حفاظت شده و در سال ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش خبر و روچون مورد حفاظت قرار گرفت. علاوه‌براین در سال ۱۳۷۰ خورشیدی از سوی یونسکو به عنوان «منطقه گردشگری فرهنگی» و در سال ۱۳۷۸ بخش زیادی از آن به عنوان پارک ملی انتخاب شد.

پارک ملی خبر از لحاظ آموزشی، تفریحی، علمی و اقتصادی یکی از مناطق نادر و کمیاب است که پتانسیل بسیار بالایی برای رشد دارد. این منطقه به وسعت ۱۲۰ هزار هکتار ۳ نوع آب وهوای سردسیری، معتدل و گرمسیری دارد و از لحاظ تیپ رویشی گیاهی شامل ۴۷۰ گونه گیاهی در دو تیپ رویشی ایرانی-تورانی و خلیج-عمانی است.

گونه‌های گیاهی پارک ملی خبر
52.8 درصد از گونه‌های گیاهی پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون از نوع ایرانی-تورانی، ۱۲.۹ درصد آن خلیج-عمانی و ۹.۸ درصد آن مشترک بین این دو است.

این منطقه با کوه‌های مختلف و دره‌های بسیار پوشیده شده‌است. البته کوه‌های آن در برخی جاها به صورت جداگانه و در بقیه قسمت‌ها به صورت رشته کوه‌ هستند که از شمال شرقی تا جنوب غربی کشیده شده‌اند. مهم‌ترین دره‌های پارک ملی خبر استان کرمان، «دره شاه ولایت»، «دره خبر» و  «دهنه گردو» است. این منطقه کوه‌ها و غارهای مشهوری نیز دارد که عبارتند از:

  1. کوه شاهزاده
  2. کوه خبر
  3. غار ترنگ
  4. غار چشم سبز گوغر
  5. غار شب پره خبر بافت

پوشش گیاهی پارک ملی خبر

پارک ملی خبر بافت کرمان از لحاظ تنوع گیاهی، ۶ درصد گونه‌های گیاهی کشور را در دل خود جای داده‌است. از جمله گونه‌های نادر آن می‌توان به بنه، بادام، کیکم، کنارک، زیتون، بادام کوهی، ارس، قیچ، تنگرس، گون، مورد، کلاه میرحسن، چوبک، شکر، تیعال، شقایق، استبرق، انواع لاله، مریم گلی و ختمی اشاره کرد.

در حال حاضر ساکنین اطراف منطقه حفاظت شده خبر کرمان، از گیاهانی همچون بادام کوهی، زیره سیاه، پسته کوهی و انواع گیاهان دارویی، به عنوان منابع مالی استفاده کرده و آنها را بهره‌برداری می‌کنند.

۲۷ تیپ پوشش گیاهی در پارک ملی خبر شناسایی شده که حدود ۱۶ تیپ آن درختی و درختچه‌ای هستند.

بیشتر بخوانید  انگوران، گنجینه‌ا‌ی غنی از گیاهان و جانوران!
پوشش گیاهی پارک ملی خبر
پوشش گیاهی پارک ملی خبر به دلیل دمای متوسط ۹ تا ۲۱ درجه، بارندگی متوسط ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌لیتر و دامنه ارتفاعی ۱۰۴۰ تا ۳۸۶۰ متر  به صورت بیابانی و نیمه بیابانی خشک سرد است.

از حیوانات پارک ملی خبر شامل چه خبر؟ چه حیوان‌هایی در این منطقه زندگی می‌کنند؟

در منطقه حفاظت شده خبر بافت، ۱۶۳ گونه جانوری زندگی می‌کنند که مهم‌ترین آنها شامل کل و بز، قوچ و میش، آهو، جبیر، پلنگ، گربه جنگلی، گراز، شاه روباه، کفتار، گرگ، کارآکال، شغال، تشی، خرگوش، خارپشت، رودک عسل خوار، گورکن پرندگانی نظیر عقاب طلایی، عقاب دوبرادر، شاهین، هوبره، کبک، تیهو، پری شاخ، قمری معمولی، باقرقره، سینه سیاه، دلیجه است.

در این منطقه تعداد بسیار کمی یوزپلنگ نیز وجود دارد که در حال انقراض هستند. حیواناتی همچون خرس سیاه آسیایی، گورخر و آهو در در گذشته در این منطقه ساکن بودند؛ اما متأسفانه امروزه از آنها خبری نیست.

یکی از مشهورترین گونه‌های جانوری پارک ملی خبر، رودک عسل‌خوار با نام علمی (Mellivora capensis) است که از خانواده‌ی راسوهاست و بومی آفریقا، آسیای غربی و شبه قاره هند است. این حیوان به نام‌های «جنگجوی بدون رقیب» یا «نترس‌ترین جانور روی زمین» نیز شهرت دارد.

 غنای گونه‌ای
۳۴ گونه پستاندار از ۱۴ خانواده، ۷ گونه پرنده مهاجر، ۸۵ گونه پرنده بومی و ۳۱ گونه خزنده در این منطقه زندگی می‌کنند که نشان دهنده‌ی غنای گونه‌ای منطقه هستند.

بزرگ‌ترین پروژه گردشگری و اکوتوریسم خاورمیانه در پارک ملی خبر

در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ بزرگ‌ترین پروژه گردشگری و اکوتوریسم خاورمیانه در این منطقه کلید خورد. این طرح ملی گردشگری، شامل چندین قسمت از جمله موزه طبیعی، تله کابین، مکان‌های اقامتی به صورت کمپ توریستی و گردشگری هوایی است که از سوی کارشناسان محیط زیست و خبرنگاران در مورد نحوه‌ی اجرای آن بسیار انتقاد وجود دارد.

و اما در آخر…

همانطور که متوجه شده‌اید، پارک ملی خبر، یکی از پارک‌های بسیار وسیع با پوشش گیاهی و جانوری متنوع است که بازدید از آن یک تجربه منحصر به فرد و خاص است. فاصله کرمان تا پارک ملی خبر، حدود ۲۴۱ کیلومتر است. یعنی از لحاظ زمانی، چیزی حدود ۶ ساعت و ۳۰ دقیقه زمان خواهد برد. چنانچه علاقه‌مند باشید، می‌توانید پس از بازدید منطقه حفاظت شده خبر به بازدید مکان‌های دیدنی کرمان نیز بروید و با اقامت چند روزه در این شهر جذاب با سایر جاذبه‌های گردشگری آن بیشتر آشنا شوید.

اما اگر قصد دارید به صورت اکوتوریسم، تنها به بازدید پارک ملی خبر بروید، می‌توانید با ما در آژانس مسافرتی اتراق همراه شوید. اطراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک می‌کند با علایق مختلف، سفرهای مطلوب و متفاوتی را تجربه کنند و به جاهای دیدنی بکر و متفاوت بروند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراه‌مان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.

 

منبع: wikipedia

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *