اتراق

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

در موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد، کوتاه‌تر از ۸۰ روز دور دنیا سفر کنید!

به نظر می‌رسد، «فاطمه پهلوی» هرگز به فکرش نیز خطور نمی‌کرد، زمانی کاخ زیبایی که برای میزبانی از میهمانان ساخته، تبدیل به «موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد» شود!

تا حالا به این موضوع فکر کرده‌اید که «موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد»، اولین موزه‌‌ در ایران است که به شبکه‌ی جهانی اینترنت متصل شده‌است؟ این موزه چه ویژگی خاصی دارد که اگر شما در ایران یا تهران نیز نباشید، می‌توانید به بازدید از آن بروید؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها و صدها سوال دیگر با ما در وبلاگ اتراق همراه شوید.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد کجاست؟

«موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد» یکی از موزه‌های تهران است که در ابتدای محدوده‌ی دارآباد و خیابان آجودانیه واقع شده‌است. این موزه در فاصله‌ی ۵ دقیقه‌ای تا کاخ نیاوران قرار دارد و برای دسترسی به موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد به غیر از خودروی شخصی، می‌توانید از مترو، اتوبوس و اتوبوس تندرو نیز استفاده کنید. نزدیک‌ترین مترو به موزه تاریخ طبیعی دارآباد، ایستگاه تجریش است که پس از پیاده شدن، در میدان سوار تاکسی‌های نیاوران-دارآباد شده و جلوی موزه پیاده خواهید شد.

اگر می‌خواهید از اتوبوس برای جابه‌جایی استفاده کنید، باید سوار اتوبوس تجریش-دارآباد شده و در ایستگاه موزه حیات وحش پیاده شوید. 

معرفی کوتاه از موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد

همانطور که اشاره شد، موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد، در واقع خانه‌ای ۲۵۰۰ مترمربعی متعلق به فاطمه پهلوی، است که در زمینی به وسعت ۱۲ هزار هکتار ساخته شده‌است. این خانه را خواهر محمدرضا پهلوی به منظور برپایی میهمانی ساخته بود ولی هیچگاه فرصت استفاده از آن را پیدا نکرد. سرانجام، پس از انقلاب با کمی تغییر و تحول در داخلش آن را تبدیل به موزه‌ای با محوریت طبیعت کردند.

در نهایت سال ۱۳۷۲ شهرداری تهران این خانه را به منظور آشنایی بیشتر مردم با میراث فرهنگی و طبیعی خریداری و پس از کمی تغییرات تبدیل به موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد کرد. 

معرفی کوتاه از موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد
در نیمه‌ی نخستین سال از ساعت ۸ صبح تا ۲۰ و در شش ماهه دوم سال از ساعت ۸ تا ۱۸ امکان بازدید از آن وجود دارد.

واحدها و بخش‌های مختلف موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

موزه تاریخ طبیعی دارآباد ۹ بخش‌ متعدد دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

۱- بخش ورودی و محوطه موزه دارآباد

در بخش ورودی موزه شما با نمایی از دایناسور گیاهخوار به نام «کامپتوزاروس» مواجه خواهید شد. این حیوان در دوره ژوراسیک در ایران زندگی می‌کرده و ردپای آن در شهر کرمان پیدا شده‌است. مجسمه‌ی ۶ متری کامپتوزاروس به ارتفاع ۷.۲ توسط مجسمه‌سازان ایرانی و افغانی ساخته شده و از سال ۱۳۸۲ در موزه گذاشته شد. ردپایی به ابعاد ۴*۲۵*۴۲ سانتی‌متر از این حیوان قالب‌گیری و ساخته شده و در کنار مجسمه قرار داده‌اند.

۲- سالن آسیا، اروپا و امریکای شمالی

حیواناتی که در این سالن هستند، از سه قاره‌ی مختلف جمع‌آوری شده‌اند. جانورانی همچون ببر سیبری، خرس قهوه‌ای از آمریکای شمالی، گوزن زرد و شاموا از اروپا و آمریکا و جانورانی همچون ببر بنگال، طاووس نر و ماده از هند و سریلانکا به این موزه آورده شده‌اند.

۳- سالن شمال ایران

همانطور که از نام سالن پیداست، مجسمه‌ی حیوانات بومی شمال کشور همچون قرقاول، شوکا، شاه بوف، آهو، فلامینگو، قوچ ارمنی، قوچ البرزی از شمال غرب ایران و حیواناتی مانند قوچ‌های اوریال و پازن‌ها از شمال شرق ایران در این بخش از سالن نگهداری می‌شوند. 

در سالن نمایش شمال ایران، تاکسیدرمی شده فیل ماهی‌های خزر با طولی بیش از ۴ متر و گونه‌های جنگلی خزری و قوچ‌های اوریال نیز نگهداری می‌شوند. پوست گونه‌ی منقرض شده ببر مازندران نیز از جمله جاذبه‌های موزه تاریخ طبیعی است که توجه شما را به راحتی جلب خود می‌کند. 

۴- سالن مرکز و جنوب ایران

در بدو ورود به موزه، شما شاهد دو گونه‌ی نادر و زیبا از پستانداران ایرانی به نام‌های گور و یوز پلنگ ایرانی هستید که در معرض خطر انقراض قرار دارند. نمونه‌هایی که در این قسمت از سالن نگهداری می‌شوند، شامل حیوانات بخش مرکزی و جنوب کشور هستند. 

۵- سالن آفریقا

در سالن آفریقا، همانطور که از نامش پیداست، پستانداران و پرندگان مهاجر از قاره آفریقا و ایران نگهداری می‌شوند. در بدو ورود به این سالن شما با شاخ و جمجمه گاو وحشی آفریقایی و عاج فیل آفریقایی، کرگدن سیاه، سگ وحشی و پلنگ آفریقایی مواجه خواهید شد.

موزه‌ دارآباد
در موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد به طور کلی ۲۶ گونه‌ی مختلف و ۱۶۵ گونه پرنده نگهداری می‌شود.

۶- سالن آبزیان و خزندگان

در سالن آبزیان و خزندگان شما می‌توانید به تماشای جانوران زنده و تاکسیدرمی شده بپردازید. جانوران زنده آن شامل دو رده از خزندگان و ماهی‌هاست. در بخش خزندگان نیز انواع مارهای سمی و نیمه سمی نگهداری می‌شوند. همانطور که اشاره شد، نمونه‌های تاکسیدرمی شده از خزندگان و آبزیان نیز در این سالن وجود دارند.

۷- سالن زمین‌شناسی

در سالن زمین‌شناسی شما شاهد ماکت یا تصاویر سه بعدی دیوراما از دوران‌های مختلف زمین‌شناسی هستید. همچنین شما متوجه‌ی دوره‌های مختلف زمین‌شناسی به همرا سنگواره‌های آنها خواهید شد. در این سالن سنگواره‌ها و آثاری از تعدادی مرجان، خارپوست، اسفنج و سفالوپود با قدمتی حدود ۲۵۱ تا ۵۴۲ میلیون سال (دوران پالئوزوئیک)، آثاری از دوره‌های بعدی مانند مزوزوئیک و سنوزوئیک با قدمت ۶۵ میلیون سال وجود دارد.

۸- بخش حشرات

بخش هشتم موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد به حشرات اختصاص دارد. این بخش سالن در شمال محوطه موزه قرار گرفته و به منظور آشنایی افراد با انواع حشرات بومی و غیربومی برپا شده‌است. در این سالن علاوه بر تماشای انواع پروانه‌ها، می‌توانید شاهد انواع مختلفی از قاب بالان، عقرب‌ها و رتیل‌ها نیز باشید.

سالن حشرات براساس جغرافیایی جانوری به ۸ بخش تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • قاره کهن
  • قاره جدید
  • آفریقای گرمسیری
  • دنیای گرمسیری جدید
  • هند و مالزی
  • استرالیا
  • جنوبگان
  • جزایر اقیانوسی
بخش حشرات موزه دارآباد
حدود ۲۰ هزار گونه پروانه در سرتاسر جهان وجود دارد که در همه‌ی مناطق جغرافیایی به جز جنوبگان پراکنده هستند.

۹- سالن گیاه‌شناسی

در این قسمت از سالن، ۶۰۰ گونه گیاهی خودرو نگهداری می‌شود. این گیاهان براساس جغرافیایی گیاهی تقسیم بندی شده و شامل مناطق مختلف هیرکانی، ایران-تورانی و ناحیه خلیج فارس و عمان هستند.

در سالن گیاه‌شناسی موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد حداقل ۵۰ گونه بومی وجود دارد.

۱۰- کارگاه تاکسیدرمی

یکی دیگر از بخش‌های موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد، کارگاه تاکسیدرمی است. این کارگاه شامل بخش‌های مختلف پرندگان، پستاندران، آبزیان و اتاله حشرات است. در این قسمت نمونه‌هایی از ماهی‌های تاکسیدرمی شده، تعدادی از سخت پوستان و حشرات اتاله نیز وجود دارند.

۱۱- کتابخانه تخصصی موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

موزه دارآباد، سعی دارد که بخش‌های تحقیقاتی و علمی خود را گسترده‌تر و معتبرتر کند. به همین دلیل در کتابخانه‌ی تخصصی‌اش بیش از ۲۷۰۰ جلد کتاب فارسی و ۱۶۰۰ جلد کتاب لاتین وجود دارد.

تفریحات مختلف موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

در کنار موزه تاریخ طبیعی، مراکز تفریحی متعدد همچون سینمای ۶ بعدی، سینمای روباز و سالن آمفی تئاتر، هیومن پارک، دکتر لند، رویا پارک و رصدخانه برای تفریح و سرگرمی و آموزش مباحث گوناگون همراه بازی نیز وجود دارد.

و اما در آخر…

موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد  که به موزه‌ی دارآباد نیز شهرت دارد با سایر موزه‌های کشور تفاوت عمده‌ای دارد. در موزه‌ی دارآباد شما به تماشای گونه‌های مختلف جانوری بی‌مهرگان و مهره‌داران می‎روید که هرکدام دارای طراحی متفاوت و متناسب با شرایط اقلیمی هستند.

چناچه شما نیز به بازدید از موزه‌ تاریخ طبیعی دارآباد در تهران رفته‌اید و اطلاعات بیشتری از آن دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقه‌مند به این آب و خاک راه اندازی شده‌است. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، می‌توانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان باخبر شوید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *