اتراق

سبلان

قله سبلان، یک اثر ملی و سومین کوه مرتفع ایران

تا حالا به سبلان یا ساوالان صعود کرده‌اید؟ در لحظه‌ی صعود و تماشای دریاچه‌ی زیبای آن چه حسی داشته‌اید؟ اگر به این کوه آتشفشانی و نیمه فعال کشور سفر نکرده‌اید، توصیه می‌کنیم این کار را در اولین فرصت انجام دهید. قول می‌دهیم که خاطره‌ی صعود به قله سبلان، یکی از لذت‌بخش‌ترین لحظات زندگی شما باشد. ما امروز در وبلاگ اتراق می‌خواهیم درباره کوه سبلان با شما صحبت کنیم. اگر شما نیز دوست دارید درباره‌ی این قله‌ی همیشه برفی ایران اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما در ادامه‌ی مقاله همراه باشید.

کوه سبلان کجاست؟

کوه سبلان در استان اردبیل و در فاصله‌‌ی ۲۵ کیلومتری از مشگین شهر و ۳۵ کیلومتری اردبیل مرکز استان قرار دارد. قله سبلان به وسعت ۹۷۴۰۰۰ هکتار و شعاع ۱۰ کیلومتر، از ییلاقات اداره کل منابع طبیعی استان اردبیل محسوب می‌شود که سند رسمی دارد. صدور سند رسمی زمینه کوه‌خواری و تصرف غیرقانونی را مسدود و راه را برای ثبت این اثر ملی ایران در یونسکو هموارتر می‌کند.

رایج‌ترین مسیر صعود به سبلان، مسیر شمال شرقی است که از آب گرم شابیل در جنوب لاهرود شروع شده و با گذشتن از پناهگاه شرقی به قله می‌رسید، برای صعود می‌توانید با خودروهای موجود در منطقه خود را تا پناهگاه شرقی در ارتفاع ۳۶۰۰ متری برسانید و صعود خود را از پناهگاه آغاز کنید.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره‌ی علم کوه، دومین قله‌ی مرتفع ایران

مسیر آلوارس به قله سبلان یا مسیر جنوبی، سخت‌ترین مسیر صعود به قله است که در طی راه هیچ پناهگاهی نداشته و حتی سنگ‌های بزرگی نیز دارد. اگر می‌خواهید خود را به چالش بکشید، توصیه می‌کنیم این مسیر را برای صعود انتخاب کنید. البته به شرطی که آمادگی جسمانی لازم را داشته‌باشید.

کوه سبلان
3 مسیر شمال شرقی، غربی و جنوبی برای صعود به قله‌ی سبلان وجود دارد که سخت‌ترین آنها مسیر جنوبی و رایج‌ترین‌شان مسیر شمال شرقی است که تا قله پاکوب شده و پرچم‌های راهنما در امتداد آن سمت راست مسیر وجود دارد.

چرا باید به دیدن کوه سبلان برویم؟

شاید برای شما نیز این سوال پیش آید که چرا توصیه می‌کنیم، حداقل یک بار در زندگی‌تان به بازدید از قله سبلان بروید؟

  1. کوه سبلان پس از دماوند و علم کوه، سومین کوه مرتفع ایران به ارتفاع ۴۸۱۱ متر است.
  2. این کوه، یکی از ۱۵۱۵ قله‌ی بسیار برجسته جهان و یک آتشفشان نیمه فعال است.
  3. یک دریاچه‌ی سبزرنگ زیبا و تماشایی در دهانه آن وجود دارد که در زمره مرتفع‌ترین دریاچه‌های جهان محسوب می‌شود.
  4. دریاچه قله سبلان وسعتی برابر با ۱.۲ هکتار دارد و یک پدیده بسیار نادر است.
  5. دهانه‌ی بیضی شکل دریاچه، مملو از سنگ‌های آتشفشانی همچون بالزات، آندزیت و تراکیت است و تنها موجود زنده‌ی دریاچه، یک سخت پوست از خانواده کروستاسه و جبلک‌های آبی است.
  6. برخی از زرتشتیان معتقدندکه بعثت زرتشت در کوه سبلان اتفاق افتاده و این منطقه نزد آنها بسیار مقدس است.
  7. در پیرامون کوه سبلان، دامنه‌هایی مملو از مراتع بسیار زیبا و چشمه‌های آبگرم وجود دارد. توصیه می‌شود، حتی اگر قصد صعود سبلان را ندارید به بازدید از این مناطق روح‌نواز بروید.

پوشش گیاهی و جانوری کوه سبلان

دامنه‌های کوه سبلان، خاک بسیار حاصلخیزی دارد و برای رشد گیاهانی همچون زرشک، سیر، روناس، گل سرخ، گل گاوزبان، آلاله و زنبق مساعد است. در این منطقه شما می‌توانید حیواناتی همچون خرس قهوه‌ای، کل، بز، قوچ، میش ارمنی، خرگوش، کبک دری، فاخته، خوک، روباه، گرگ، کبک، قمری و…  را مشاهده کنید.

بیشتر بخوانید  قله تفتان، بلندترین بام شرقی ایران با آتشفشانی نیمه فعال!

بهترین زمان صعود به قله سبلان

با توجه به آب و هوای کوه سبلان و موقعیت جغرافیایی‌اش، بهترین زمان صعود به آن، اواخر خرداد تا اوایل شهریور ماه است که هوای منطقه هنوز گرم و مطبوع است. اما اگر از علاقه‌مندان ورزش اسکی هستید و می‌خواهید به آلوارس سفر کنید، بهترین زمان سفر به آن زمستان است.

آیا برای صعود به کوه سبلان باید یک کوهنورد حرفه‌ای باشید؟

برای صعود به قله سبلان مانند سایر سفرهای طبیعت‌گردی شما نیاز به آمادگی جسمانی مناسب دارید. اما کسب آمادگی آن سخت و دشوار نیست، تنها کافی است که پیش از عزیمت به منطقه، شما یک یا دوبار کوهنوردی کرده‌باشید و خود را در موقعیت ارتفاعی بالای ۴۰۰۰ متر قرار داده و به قول معروف «هم هوایی» کرده‌باشید. به عنوان مثال، قله‌ی توچال تهران، ارتفاعی نزدیک به ۴۰۰۰ متر دارد و شما برای کسب آمادگی قبل از عزیمت به سبلان، می‌توانید یکی یا دوبار کوهنوردی در توچال را امتحان کنید.

دریاچه‌ی سبلان
دریاچه‌ی بیضی شکل و زلال سبلان، عمقی حدود ۴۰ متر داشته و در ماه‌های گرم سال دمایش در حد صفر درجه است.

و اما در آخر…

در این مقاله سعی کردیم شما را با تمام ویژگی‌های کوه سبلان آشنا سازیم. چنانچه اطلاعات بیشتری از این جاذبه‌ی بکر و طبیعی کشورمان دارید، می‌توانید در قسمت نظرات و پیشنهادها آن را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما بسیار سپاس‌گزاریم.

مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی ایرانیان به جاذبه‌های گردشگری طبیعی- تاریخی کشور زیبای‌مان برپا شده‌است. چنانچه شما نیز دوست دارید با جاذبه‌های دیدنی کشور پهناورمان بیشتر آشنا شوید، در سایت اتراق ثبت نام کرده و با مهم‌ترین رویدادها و مکان‌های گردشگری‌ کشورمان آشنا شوید

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *