دریاچه پریشان یکی از دریاچههای بزرگ ایران در خاورمیانه است که آب شیرینی داشته اما قابل خوردن نیست. این دریاچه در کنوانسیون رامسر به عنوان یک تالاب بین المللی به جهانیان معرفی شد. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری درباره دریاچه پریشان کسب کنید، با ما در وبلاگ اطراق همراه باشید.
دریاچه پریشان کجاست؟

شاید اولین سوالی که درباره دریاچه پریشان ذهنمان را درگیر کند، موقعیت جغرافیایی آن است، این دریاچه، در غرب استان فارس در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهرستان کازرون، در بخش جره و بالاده و در لیست جاهای دیدنی کازرون قرار دارد که در ارتفاع ۸۲۰ متری از سطح دریا واقع شده و یکی از مناطق حفاظت شده ایران است که امکان بازدید نیز دارد.
پیرامون دریاچه را کوههای زاگرس فرا گرفته این دریاچه همانطور که گفته شد، بیشترین آب را در ماه اردیبهشت خواهد داشت و ارتفاعش به حدود ۶ متر میرسد.
درباره دریاچه پریشان چه میدانید؟

همانطور که اشاره شد، دریاچه پریشان فارس به مساحت ۴۳۰۰ هکتار ، بیشترین وسعت را در ماه اردیبهشت دارد. دور تا دور این دریاچه را کوه احاطه کرده و یکی از تالابهایی است که آبی شیرین دارد، اما قابل خوردن نیست. این دریاچه از جمله اکوسیستمهای پایداری است که در اثر عوامل تکتونیک ایجاد شده و میلیونها سال است که توانسته شرایط خود را حفظ کند.
در دریاچه پریشان کازرون ۴ گونه ماهی بومی به نامهای ماهی زردک، ماهی سرخه، ماهی برک و مار ماهی آب شیرین زندگی میکنند. این تالاب بین المللی یکی از مهمترین زیستگاههای پرندگان مهاجر از جمله لک لک، فلامینگو، درنا و پلیکان است.
اکوسیستم دریاچه پریشان فارس

به دلیل فاصلهی اندکی که میان دریاچه پریشان با دشت ارژن و دره چوگان وجود دارد، مسئولان استان فارس سعی میکنند که این مثلث سه گانه را تبدیل به یک ژئو پارک با ترکیب آب و هوایی متفاوت کوهستانی، سرد و گرم و خشک کویری کنند.
در این منطقه خشکسالی و تدابیر نادرست مسئولان سبب شده تا آب دریاچه بسیار کم شده و حتی خشک شدن دائمی، دریاچه پریشان را تهدید میکند. گاوچرانک و دراج مهمترین گونههای گیاهی این منطقه هستند. که در ین منطقه زندگی میکنند. با توجه به کم شدن سفرههای زیرزمینی در این منطقه و خشکسالی، گونههای گیاهی نمک دوست همچون گز نیز در این منطقه بسیار رشد کردهاند.
لاکپشتها، معروفترین گونه دوزیست در این دریاچه هستند. سالانه پرندگان مهاجر بسیاری به این تالاب بین المللی میآمدند. اما با توجه به وضعیت تأسف بار دریاچه؛ تعداد پرندگان مهاجری که به دریاچه مهاجرت میکنند ، هرساله کمتر میشود. مهمترین پرندگان مهاجر که به دریاچه پریشان کازرون میآیند، عبارتند از:
- درنا
- پلکان
- غاز
- اردک
وضعیت فعلی دریاچه پریشان استان فارس
همانطور که اشاره شد، دلایل متعددی برای وضعیت نامناسب دریاچه وجود دارد. دلایل مختلفی باعث خشک شدن دریاچه پریشان میشود که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
- افزایش دما
- کاهش بارشهای سالانه
- انجام عملیات راهسازی
- حفر چاهای غیر مجاز در اطراف دریاچه
- چرای بیرویه دام
- ضعیف شدن خاک
- آتش سوزی نیزارهای پیرامون دریاچه
- تردد وسایل نقلیه از قسمتهای خشک و کم آب دریاچه، موجب ضعیف شدن بیشتر خاک میشود.
بهترین زمان بازدید از دریاچه پریشان؛ بهار به خصوص اردیبهشت ماه است که حجم آب در بیشترین حالتش قرار دارد. البته اگر علاقهمند به پرندهگری هستید، در فصلهای پاییز و زمستان، این مناطق دیدنی هستید.
و اما در آخر…
هماطور که اشاره شد در شرایط حاضر امکان بازدید از دریاچه وجود دارد. اما بدانید مساحت زیادی از باتلاق، خشک و باتلاقی شدهاند. احیا این دریاچه اگرچه کاری زمان بر خواهد بود و احتیاج به مدیریت صحیح دارد، اما شدنی است.
چنانچه قصد سفر به شیراز، شهر باغهای زیبا را دارید، کافی است با ما در آژانس مسافرتی اطراق همراه شوید.
اطراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوت را تجربه کنند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.