هربار که نام دریاچه به گوشمان میرسد، اولین چیزی که در نظرمان مجسم میشود، رنگ آبی آب دریاچه است و شاید تصور نکنیم که دریاچه میتواند رنگ دیگری نیز داشته باشد! دریاچه مهارلو شیراز یکی از همین دریاچههاست که رنگهای دیگری نیز دارد و در مواقعی از سال رنگ آن صورتی میشود.
این دریاچه را که میتوان به عنوان یکی از جاذبههای دیدنی طبیعی استان فارس دانست، در فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر شیراز قرار دارد. اگر دوست دارید درباره دریاچه مهارلو شیراز اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما در وبلاگ اتراق همراه باشید.
معرفی دریاچه مهارلو
در شهر شیراز، رنگها با شما سخن میگویند، کافی است تا سری به جاذبههای دیدنی این شهر بزنید تا مفتون آنها شوید. در این شهر رنگارنگ، مسجد صورتی رنگ نصیرالملک تمامی گردشگران داخلی و خارجی را مبهوت بازی رنگهای خود میکند. اما رنگ صورتی فقط در خود شهر بهارنارنجها عرض اندام نمیکند، بلکه در جاهای دیدنی اطراف شیراز، همچون دریاچه مهارلو نیز بازی رنگها اتفاق میافتد!
دریاچه ۶۰۰ کیلومترمربعی مهارلو به تالاب مهارلو نیز شهرت داشته و از طریق ۳ رودخانه فصلی به نامهای «خشک شیراز»، «سلطان آباد» و «سروستان» تغذیه میشود. تالاب مهارلو در طولانیترین قسمتش ۲۸ کیلومتر طول ، ۱۵ کیلومتر عرض و ۳ متر عمق دارد.
آب این دریاچه بسیار شور بوده و از کلرید سدیم-منیزیم و سولفات سدیم تشکیل شده، در فصول گرم سال، آب دریاچه خشک شده و تبدیل به نمکزار های وسیع نمک میشود. نمک دریاچه مهارلو از لحاظ صنعتی بسیار اهمیت داشته و نقش مهمی در تأمین نمک خوراکی و صنعتی استان فارس دارد.
وضعیت محیط زیست دریاچه مهارلو شیراز
آب دریاچه مهارلو به دلیل شوری بیش از حدش برای آشامیدن مناسب نیست، اما برای سلامتی مشکلی ندارد. این دریاچه یک زیستگاه بسیار مناسب برای پرندگان مهاجر و حیات وحش محسوب میشود.
به گونهای که هرساله انواع پرندگان مهاجر همچون فلامینگوها، مرغابیها، ماهیخوارها، آنقوتها، آبچلیکها، چوکاها، اردکهای کله سبز، تنجهها به این منطقه برای سکونت و زندگی مهاجرت میکنند و در صورت مساعد بودن وضعیت زیستگاه تا پاییز نیز در این منطقه میمانند.
مهمترین پرنده مهاجر این منطقه فلامینگو است که با شوری آب دریاچه کاملا سازگار است. فلامینگو برای تغذیه از سخت پوست شورپسندی به نام «آرتمیا» استفاده میکند که به وفور در آب دریاچه وجود دارد.
دلیل نام گذاری دریاچه مهارلو
دریاچه مهارلو را به دلیل مجاورت آن با روستای مهارلو هم نام با آن گذاشتهاند. به دریاچه مهارلو، دریاچه صورتی یا دریاچه نمک نیز میگویند.
علت رنگ صورتی دریاچه مهارلو
آب دریاچه مهارلو همیشه صورتی نیست و در زمانهای پرآبی دریاچه، رنگش آبی میشود. با افزایش دما و تبخیر آب، سطح آب دریاچه پایین آمده و غلظت نمک آن افزایش مییابد. تمامی این دلایل سبب میشود تا رشد جلبکهای «دونالیلا سالینا» افزایش پیدا کند. این جلبکها مادهای به نام بتاکاروتن ترشح میکنند که موجب رنگ صورتی تا قرمز دریاچه میشود.
دریاچه مهارلو در کجاست؟
یکی از جاهای دیدنی استان فارس، دریاچه مهارلو است. این دریاچه در ۲۰ کیلومتری از شیراز و حدود ۶۰ کیلومتری جاده شیراز به فسا قرار دارد. در نزدیکی این دریاچه، همانطور که اشاره شد، روستایی به نام مهارلو قرار دارد.
دریاچه مهارلو بخشی از منطقه شکار ممنوع مهارلو شیراز است و قدمت آن به حدود ۲۰ هزار سال قبل بر میگردد و انباشت نمک در آن قدمتی ۱۰۰۰ ساله دارد.
وضعیت آب و هوای دریاچه مهارلو شیراز چگونه است؟
در این قسمت به بررسی وضعیت دریاچه مهارلو در فصول مختلف سال میپردازیم:
وضعیت دریاچه مهارلو در بهار
در ابتدای فصل بهار با توجه به اینکه دریاچه هنوز پرآب بوده شما با یک دریاچه معمولی آبی رنگ مواجه خواهید شد. اما از اردیبهشت ماه تا آخر بهار شما شاهد رنگ صورتی دریاچه خواهید بود.
وضعیت دریاچه مهارلو در تابستان
همانطور که اشاره شد، در گرمای تابستان، بخش عمده آب دریاچه تبخیر میشود و همین امر موجب میگردد تا در تابستان شما با یک بستر نمکی سفید رنگ مواجه شوید تا یک دریاچه!
وضعیت دریاچه مهارلو در پاییز و زمستان
آب دریاچه در این دو فصل به دلیل بارندگی بیشتر بالا آمده و در نتیجه رنگ آن صورتی نیست. بنابراین اگر میخواهید دریاچه را به رنگ صورتی ببینید، در این فصلها به دریاچه سفر نکنید. اما اگر میخواهید به بازدید پرندگان مهاجر بروید، بهترین زمان، پاییز و زمستان خواهد بود. این پرندگان اغلب تا دی ماه در این دریاچه باقی میمانند و در دی ماه مهاجرت کرده و به جای گرمتر کوچ میکنند.
وضعیت کنونی دریاچه مهارلو شیراز
این دریاچه متأسفانه این روزها حال خوبی ندارد. دریاچه مهارلو دو خشکسالی را در طی این سالها رد کردهاست. اولین خشکسالی آن در سال ۱۳۸۷ خورشیدی اتفاق افتاد و حدود ۹۰ درصد دریاچه خشک شد. به گونهای که دریاچه مهارلو تبدیل به یک تالاب شد. خشکسالی سال ۸۷ موجب شد تا جمعیت فلامینگوها که هر سال بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار بود، کاهش یافته و تنها ۵ هزار فلامینگو به منطقه بیایند.
دوره دوم خشکسالی آن در سال ۱۳۹۵ اتفاق افتاد و این بار دریاچه به طور کامل خشک شد و از آن همه زیبایی چیزی متأسفانه باقی نماند. این خشکسالی تهدید بسیار سنگینی برای شیراز و شهرهای اطراف و زمینهای کشاورزی و … شد. امروزه نیز دریاچه مهارلو شیراز، وضعیت خوبی ندارد. بخش عمده خشکی دریاچه به دلیل ساخت دو سد «درودزن» و «سیوند» است که در بالادست دریاچه قرار دارند.
علاوه براین آلودگی بیش از اندازه آب دریاچه به مواد آلاینده همچون سرب، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و حفر چاههای غیرمجاز موجب نابودی دریاچه مهارلو و کم شدن جمعیت پرندگان آن شدهاست.
مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو چگونه است؟ آدرس دریاچه مهارلو چیست؟
همانطور که تا به حال متوجه شدهاید، دریاچه مهارلو در استان فارس قرار دارد. برای سفر به دریاچه باید به استان فارس و شهر شیراز سفر کنید. فاصله شیراز تا دریاچه مهارلو حدود ۲۰ کیلومتر برآورد شده که با نیم ساعت رانندگی به آن میرسید. این دریاچه در جنوب شرقی شیراز در جاده شیراز به فسا قرار دارد.
جاهای دیدنی اطراف دریاچه مهارلو
علاوه بر دریاچه مهارلو که بسیار جذاب و دیدنی است، روستای مهارلو که در نزدیکی آن نیز قرار دارد، یکی از جاهای دیدنی است که میتوانید به بازدید از آن بروید. این روستا به دشت گل نیز شهرت دارد و در دامنه جنوبی رشته کوه زاگرس قرار داشته و بافتی متمرکز دارد.
در کنار روستای مهارلو، زیارتگاه خدیجه بانو و چشمه خونی نیز از جمله جاذبههای دیدنی اطراف دریاچه مهارلو است که دیدنشان خالی از لطف نیست.
و اما در آخر…
دریاچه مهارلو یکی از جاهای دیدنی اطراف شیراز است. آب این دریاچه همانطور که گفته شد، همیشه صورتی نیست و در فصلهای پربارش، رنگ آن به سمت آبی میرود.
چنانچه قصد سفر به شیراز و بازدید از دریاچه مهارلو را دارید، کافی است با ما در آژانس مسافرتی اتراق همراه شوید.
اتراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوت را تجربه کنند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.
منبع: wikipedia