شهر شیراز به شهر باغها نیز شهرت دارد. این شهر زیبا، یکی از ۵ شهر مهم ایران است که از لحاظ تاریخی و فرهنگی حرفهای بیشماری برای گفتن دارد. در کنار بوی شکوفههای بهارنارنج که در اردیبهشت ماه، شما را سرمست خود میکند، باغهای زیبا و تاریخی این شهر نیز یکی از جاهای دیدنی آن محسوب میشوند که بازدیدشان را به شدت توصیه میکنیم. در این قسمت از وبلاگ اتراق قصد داریم، با نگاهی جامع به بررسی باغ های شیراز و معرفی تخت قراچه شیراز یا باغ تخت قراچه شیراز بپردازیم. پس همراه ما باشید.
معرفی تخت قراچه شیراز

باغ تخت یا باغ تخت قراچه شیراز و یا باغ قراچه، اسامی مختلفی هستند که به یکی از قدیمیترین باغ های شیراز نسبت دادهاند. اگر بخواهیم قدمت این باغ را بررسی کنیم، باید به قرن پنجم هجری قمری و دوران «اتابک قراچه» بازگردیم. باغ تخت یا باغ قراچه در ۹ طبقه اما با سبک و سیاقی کاملا متفاوت با باغ آرایی دوره خودش ساخته شدهاست.
تاریخچه باغ تخت قراچه شیراز
در این قسمت به بررسی وضعیت تخت قراچه شیراز در قرون متمادی میپردازیم:
باغ تخت در عصر تیموری
گفته میشود که در قرن نهم هجری قمری، در دوران تیمور گورکانی، اوضاع این باغ بسیار خوب بوده به گونهای که تیمور در سفر به شیراز در برابر این باغ توقف میکند و آنچنان شیفته مناظر آن میشود که در هنگام آباد کردن شهر سمرقند، کاخی با همین نام در نزدیکی سمرقند میسازد.
تخت قراچه شیراز در عصر صفویه
در عهد صفوی براساس آنچه که در سفرنامه جهانگرد مشهور فرانسوی «مستر تاورنیه» آمده، در این منطقه یک عمارت بسیار باشکوه، در دل باغی سرسبز و با درختانی پرمیوه به همراه یک دریاچه وجود داشتهاست. او گفته که نام این باغ، «باغ فردوس» بوده، اما براساس شواهد و توصیفهایی که انجام داده، به نظر میرسد که درباره تخت قراچه شیراز صحبت میکند و نام آن را اشتباه گفته است.
باغ تخت قراچه شیراز در دوره قاجار

در دوره آقا محمدخان قاجار به جای عمارت قدیمی موجود در باغ، یک عمارت جدید میسازند و نام باغ نیز به «تخت قاجار» تغییر پیدا میکند.
در دوره ناصرالدین شاه این باغ در اوج رونق و آبادی خود قرار میگیرد. در دوره محمد شاه قاجار، مسیر حرکت آب در باغ به صورت کرتهای طبقهبندی شده، پلکانی در میآید.
باغ تخت در دوره پهلوی
تصاویری که از باغ تخت در دوره پهلوی باقیمانده، حکایت از این مسئله دارد که باغ، در دوره پهلوی کاملا خشک شده، ضلع شرقی عمارت تغییرات بسیار پیدا کرده، کرتهایش خشک و فرسوده شده و دیگر خبری از درختان سرسبز و مرکبات آن نیست. از همان زمان، بنا رو به ویرانی رفت و نام آن از تخت قاجار به باغ تخت تغییر پیدا کرد.
باغ تخت در دوران معاصر
این باغ در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. امروزه بخش بسیار کمی از باغ و عمارت آن (فقط بخش حمامش) باقیمانده و به سختی میتوان بین آثار باقیمانده و آن عظمت و شکوهی که باغ داشته، ارتباط برقرار کرد.
باغ تخت قراچه امروزه امکان بازدید برای عموم ندارد و در تصرف نیروهای نظامی بوده و به عنوان مرکز علوم و فنون مکانیزه نزاجا از آن استفاده میشود.
تخت قراچه شیراز در کجا قرار دارد؟
باغ تخت شیراز در بین چهارراه باغ تخت و بلوار جمهوری قرار دارد و در نزدیکی آن آرامگاه باباکوهی و باغ ارم شیراز برای بازدید قرار دارد.
و اما در آخر…
تخت قراچه شیراز، یکی از قدیمیترین باغ های شیراز و یکی از جاهای دیدنی فارس است که تجارب تلخ و شیرین زیادی را پشت سر گذاشتهاست. این باغ زیبای ۲ هزار مترمربعی در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفتهاست.
چنانچه قصد سفر به شیراز، شهر بهارنارنجها را دارید، کافی است با ما در آژانس مسافرتی اطراق همراه شوید.
اتراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوت را تجربه کنند. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.