غار شاپور یکی از جاهای دیدنی استان فارس است که قدمت آن به دورههای ماقبل از ساسانیان بر میگردد. مردم در این غار و ۲ غار دیگر که در نزدیکی هم قرار دارند، مراسم مذهبی انجام میدادند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره غار شاپور، ویژگیها و مجسمهی آن بدانید، با ما در وبلاگ اتراق همراه شوید.
غار شاپور کجاست؟

همانطور که اشاره شد غار شاپور، یکی از جاهای دیدنی استان فارس است. این غار باستانی در نزدیکی شهر کازرون و در انتهای تنگ چوگان قرار دارد. فاصله غار شاپور تا کازرون حدود ۲۷ کیلومتر تخمین زده شدهاست.
اگر می خواهید بدانید شهر کازرون تا شیراز چقدر فاصله دارد؟ باید بگوییم که دو مسیر برای رسیدن به کازرون طراحی شده که یکی کوتاهتر بوده و ۱۴۳ کیلومتر فاصله دارد و دیگری حدود ۱۷۴ کیلومتر است.
قدمت و تاریخچه غار شاپور در کازرون
همانطور که اشاره شد، قدمت غار شاپور کازرون به دورههای ما قبل ساسانیان میرسد. مردم در این غار و دو غار «باباجابر» و «غار نیاسر» مراسم مذهبی برگزار میکردند. با شروع حکومت ساسانی، اردشیر و شاپور، پادشاهان اول و دوم ساسانی سعی کردند تا وحدت مذهبی بین مردم ایجاد کنند. اردشیر برای اینکه مردم را از خرافات دور کند، در نزدیکی غار نیاسر یک آتشکده بزرگ ساخت. شاپور ساسانی نیز دستور داد تا مجسمهای از او را در ورودی غار بگذارند. از آن زمان هزاران سال میگذرد و مجسمه ۱۷۰۰ ساله شدهاست!
مجسمه غار شاپور در یک غار که در ارتفاع ۸۰۰ متری از سطح زمین قرار دارد، نصب شدهاست. برای بازدید از آن باید ۵ ساعت کوهپیمایی کنید. در سال ۱۳۳۶، ارتش به منظور سهولت در رسیدن به غار، ۲۳۰ پله در منطقه ساخت.
دهانه غار، ۴ تراس دارد که با طی کردن آنها وارد غار میشوید. فاصلهی بین تراس اول تا دوم ۱۰ پله، فاصلهی تراس دوم تا سوم ۸ پله و ۷ پله نیز تراس سوم را به چهارم وصل میکند. تراس چهارم از همه تراسها وسیعتر بوده و پس از طی کردن ۱۲ پله، وارد غار میشوید.
داخل غار شاپور کازرون چه بخشهایی وجود دارد؟

قبل از ورود به غار، سمت چپش یک دخمه دارد که بخش عمده آن را به صورت دست کند ساختهاند. این غار از ۴ گذرگاه بزرگ، ۵ گذرگاه کوچک، ۴ مسیر فرعی و ۳ تالار بزرگ تشکیل شدهاست.
بخش اول داخل دخمه، یک مسیر ۸۰ متری، هموار است که اگر آن را ادامه دهید به یک پرتگاه میرسید. دیوارهای دو طرف مسیر را در گذشته صاف کرده بودند تا رویش نقشهایی حجاری کنند. اما این کار، نیمه تمام رها شدهاست.
در انتهای چپ دخمه، ۲ آب انبار به فاصله ۵ متر از هم قرار دارند. عمق هر آب انبار ۱ متر برآورد شدهاست. ابعاد آب انبارها ۳ در ۴ و ۵ در ۲ متر است. آب از سقف آب انبارها به داخل نفوذ کرده و داخل حوضچهها میریزد. پلههایی در هر دو آب انبار طراحی شده تا فرد به محل آب هدایت شود.
در طرف چپ آب انبار، یک آبشار از سنگهای کانی یا استالاگمیتها وجود دارد که طبیعت به صورت هنرمندانه آنها را ساخته، گفته میشود، مجسمه شاپور نیز از همین سنگهای استالاگمیت تهیه شدهاست. در داخل غار قسمتی وجود دارد که در آنجا قربانی را ذبح میکردند. این بخش در انتهای غار قرار دارد.
کتیبه غار شاپور
در داخل این غار، دو کتیبه ارزشمند وجود دارد که در سال ۱۳۳۶ خورشیدی توسط ارتش نوشته و نصب شدهاند. در یکی از این کتیبهها درباره مرمت مجسمه شاپور صحبت شده و دیگری نیز ترجمه کتیبه شاپور در نقش رجب است.
گنج غار شاپور
محققان تصور میکردند به خاطر برگزاری مراسم مذهبی در غار، گنجینه و آثار ارزشمندی در آن وجود دارد. اما در پی کاوشهایی که انجام شد، متوجه شدند گنجی در غار وجود ندارد. برخی معتقد هستند که اعراب پس از حمله به ایران، تمام گنجهای آن را به تاراج بردهاند.
همه چیز درباره مجسمه غار شاپور در کازرون

یک پیکرهی بیهمتای ۷ متری در فاصله ۳۵ متری از دهانه غار روی تراس چهارم نصب شده که بنا بر مستندات و بررسیهای انجام شده توسط باستان شناسان، مجسمه شاپور است.، این مجسمه همانطور که میدانید به دستور شاپور، دومین پادشاه قدرتمند ساسانی، در ۱۷۰۰ سال پیش از سنگهای غار درست شدهاست.
بنا به گفتهی برخی از مورخان در سدههای ۱۴ تا ۱۸ میلادی، در این منطقه زلزلهای اتفاق افتاده که موجب افتادن پیکره شاپور شدهاست. برخی دیگر نیز میگویند که دلیل افتادن تندیس شاپور به زمان حمله اعراب به ایران بر میگردد که مجسمه را سرنگون کرده و دستانش را شکستهاند و بسیاری از آثار و کتیبههای غار را نیز به تاراج بردهاند.
در سال ۱۳۳۶ خورشیدی ارتش ایران پس از گذشت ۱۰۰۰ سال واژگونی مجسمه، آن را دوباره سرپا کرد. اما از آنجا که اصول باستان شناسی را برای سرپا کردنش رعایت نکردند، مجسمه آسیبی دوچندان دید.
بهترین زمان بازدید از غار شاپور شیراز چه موقع است؟
در هر فصل سال میتوان به بازدید از غار شاپور و مجسمه باشکوه آن رفت. اما اواخر بهار تا اوایل پاییز و در ساعات اولیه روز که هوا خنکتر بوده و روز تازه شروع شده، برای صعود مناسبتر است.
ساعات بازدید از غار شاپور کازرون در بهار و تابستان از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب و در فصلهای پاییز و زمستان ۸ صبح تا ۶ غروب برنامهریزی شدهاست.
و اما در آخر…
مجسمه شاپور با قدمتی ۱۷۰۰ ساله، یکی از جاذبههای دیدنی اطراف شیراز است که در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. این مجسمه ۷ متری در دهانهی غاری طبیعی قرار دارد که از گذشته و قبل از حکومت ساسانی در آن مراسم آیینی برپا میکردند. برای رسیدن به دهانهی ابتدایی غار باید چیزی حدود ۵ ساعت کوهپیمایی کنید.
چناچه شما نیز به این منطقه سفر کرده و اطلاعات بیشتری از آن دارید، میتوانید در قسمت نظرات و پیشنهادها، آنها را نوشته و در اختیار ما بگذارید. پیشاپیش از همکاری شما سپاسگزاریم.
مجله گردشگری اتراق، با هدف آشنایی بیشتر ایرانیان مشتاق و علاقهمند به این آب و خاک راه اندازی شدهاست. اگر شما نیز دوست دارید دربارهی کشور پهناورمان بیشتر بدانید، میتوانید در سایت اتراق ثبت نام کنید و از مهمترین رویدادها و مکانهای گردشگری کشورمان باخبر شوید.