غار کتله خور یک مقصد عالی برای افرادی است که عاشق غارنوردی و سفر در دل طبیعت هستند. این غار خشکی- آبی، یکی از عجیبترین غارهای جهان محسوب میشود و در شهرستان خدابنده قرار دارد.
ما به شما پیشنهاد می کنیم با ما در وبلاگ اتراق همراه شده و درباره غار کتله خور اطلاعات بیشتری کسب کنید. اطلاعاتی درباره محل غار، نوع غار، مسیر دسترسی به کتله خور، ساعات بازدید، فاصله غار تا زنجان، طول غار، نوع سنگهای غار کتله خور و … پس همچنان همراه ما باشید.
غار کتله خور کجاست؟
اولین سوالی که ذهن همه ما را درگیر خود میکند، محل کتله خور است، این غار همانطور که اشاره شد، در نزدیکی شهر خدابنده در استان زنجان قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی خدابنده است که در ۸۰ کیلومتری شهر قیدار، ۲۳۰ کیلومتری استان کردستان، ۱۷۳ کیلومتری همدان و ۵ کیلومتری شهر گرماب قرار دارد. فاصله غار از زنجان حدود ۱۵۵ کیلومتر است.
درباره غار کتله خور زنجان چه میدانید؟
کتله خور، یک غار آهکی است که در برخی از قسمتها از گل رس و خاکهای اکسید آهن ساخته شدهاست. این غار ستونهای آهکی بسیار بزرگی دارد که در نتیجهی به هم پیوستن استالاکتیتها و استالاگمیتها تشکیل شدهاند. وجود همین ستونهای عظیم الجثه سبب شده تا سقف غار فرو نریزد.
یکی از عجایب این غار ، ۷ طبقه بودن آن است که گفته میشود تا به امروز، تنها ۳ طبقه آن کشف شدهاست.
اگر بخواهیم درباره قدمت آن صحبت کنیم، باید بگوییم که کتله خور، هم سن غار «علی صدر» است. با این تفاوت که غار علی صدر یک غار آبی است در حالیکه کتله خور، غار آبی- خشکی، بیشتر خشکی است.
از طرفی دیگر آهکهای غار به نسبت غار علی صدر خالصتر بوده و در نتیجه سنگهای آهکی آن جذابتر بوده و گویی در سقف غار ستاره پاشیدهاند! دومین نکتهی جالب و از عجایب کتله خور، اتصال آن در نهایت به غار علی صدر است.
گفته می شود، ۱۰۰ متر ابتدای غار، محل زندگی انسانهای نخستین بوده و حتی ۸۰ اسکلت متعلق به انسانهای اولیه در آن کشف شده که در خود غار نگهداری میشوند.
از آنجا که این منطقه نور خوبی ندارد، تغذیه درست در آن انجام نشده و در نهایت به دلیل عدم وجود نور و تغذیه خاص هیچ حیوانی به جز خفاش در آن زندگی نمیکند. بنابراین در داخل غار ، تنها حیوانی که وجود دارد، خفاش است.
آیا کتله خور از ابتدا غاری آبی-خشکی بوده است؟
خیر، کتله خور در ابتدا یک غار آبی بوده که در گذر زمان، به دلیل تشکیل طبقات غار، آب به بخشهای مختلف آن نمیرسد و به تدریج تبدیل به یک غار خشکی میشود. از طرفی دیگر به دلیل تغییرات طبیعی مثل زلزله، گسلخوردگیها، لغزش و ریزش، این غار دچار تغییرات مختلفی شده البته فقط تغییرات طبیعی نبودند و تحولات مصنوعی نیز در آن به وجود آمدهاست.
قدمت کتله خور به ۳۰ میلیون سال پیش بر میگردد و در دوران سوم زمین شناسی ساخته شدهاست!
غار کتله خور زنجان چه ویژگیهایی دارد؟
کتله خور به ابعاد ۱۵۰۰*۲۰۰۰ متر و فرمی مستطیل شکل ساخته شده، دهانه غار در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح زمین قرار دارد. ورودی غار یک دهیلیز ۴۰۰۰متری با سقفی بسیار کوتاهست.
تاکنون تنها ۳۰ کیلومتر از غار زنجان کشف شده که ۲۲ کیلومتر آن به نقشهبرداری رسیدهاست. تا به امروز تنها ۱۲۰۰ متر آن برای بازدید مردم مهیا شده و این مسیر، ۳ بخش مختلف دارد که عبارتند از:
۱- بخش ورزشی غار
بخش ورزشی غار استان زنجان حدود ۴ کیلومتر طول دارد که بعضی بخشهای آن هنوز کشف نشده و مخصوص غارنوردان و صخزه نوردان است.
۲- بخش تفریحی غار
بخش تفریحی غار را عموم مردم میتوانند بازدید کنند. این بخش حدود ۲ کیلومتر طول داشته و به صورت مستقیم است. گفته میشود که این مسیر مستقیم، تنها یک سوم کل غار را در بر میگیرد.
۳- بخش فرهنگی غار
بخش فرهنگی کتله خور استان زنجان، یک دالان طبیعی است که در قسمت جنوبی غار قرار دارد و برای برگزاری مراسم مختلف از آن استفاده میکنند. البته سر در ورودی یا در واقع راه خروجی آن به صورت مصنوعی کنده شدهاست.
کتله خور زنجان بخشهای مختلفی دارد که براساس تجمع آهک در آنها، هرکدام شباهتی به اشیا اطرافمان دارند. بر همین اساس به آنها اسامی مختلف همچون: میدان شیر خوابیده، میدان بیستون، میدان چهلستون، سهراهی کوهی، میدان پنجشیر، تالار عروس، تونل قندیلی، اتاق عقد، پای فیل، شتر باجهاز، عروس و داماد، میدان شمع، دو جادوگر، نخل سوخته، میدان مریم مقدس و .. دادهاند.
آب و هوای داخل غار در قسمتهای مختلف گوناگون بوده و از ۱۱درجه سانتیگراد شروع شده و هرچه به قسمتهای داخلیتر میروید، میزان رطوبت هوا بیشتر شده؛ تا در نهایت به حدود ۹۰ درصد میرسد.
کتله خور چگونه کشف شد؟
کشف کتله خور به خردادماه ۱۳۳۱ خورشیدی بر میگردد. گروهی از سرشناسترین کوهنوردان که اعضای یک باشگاه ورزشی معتبر به نام «نیرو راستی» بودند، اقدام به کشف و بازدید از غار کردند. یکی از اعضای مشهور آن یک زنجانی به نام «سید اسدالله جمالی» بود که این کشف را به ثبت رسمی رساند. زمانیکه موفق به کشف این غار شدند، حدود ۷۰۰ متر اولیه غار، قطری حدود ۷۰ سانتیمتر داشت و غارنوردان باید سینه خیز ۷۰۰متر ابتدایی را طی کرده و علامتگذاری میکردند.
چرا به این غار، کتله خور میگویند؟
درباره نام کتله خور ۲ تفسیر مختلف وجود دارد. در تفسیر ابتدایی این گونه میگویند که در مناطق غربی کشور، «کتله» یعنی بلندی، از آنجاکه غار در کوهی قرار دارد که خورشید از پشت آن طلوع میکند، به این غار , کتله خور میگویند.
در روایت دوم این گونه گفته میشود که تُرکها به جای ناهموار، «کتله» میگویند. «خور» نیز در زبان ترکی به معنای راحتی و آسایش است. در نتیجه واژه «کتله خور»، یعنی جایی که «ناهموار و دنج» معنی میشود.
مسیر دسترسی به کتله خور زنجان چگونه است؟
برای بازدید از غار باید راهی شهر گرماب شوید. چنانچه در تهران به سر میبرید، از بزرگراه تهران-قزوین به سمت ابهر و سپس قیدار پیش میروید. پس از رسیدن به قیدار، مسیر را به سمت گرماب و غار کتله خور ادامه دهید. از شهر زنجان نیز باید مسیر زرین آباد و سپس گرماب را انتخاب کنید. برای بازدید از غار ، لباس گرم همراه داشته باشید و کفش مناسب نیز بپوشید.
ساعات بازدید غار کتله خور و بهترین زمان سفر به آن چه موقع است؟
باتوجه به موقعیت جغرافیایی منطقه، بهترین زمان سفر به غار استان زنجان، بهار است که هوا گرمای چندانی ندارد و البته از شدت سرمای زمستان نیز خبری نیست. بازدید از این غار ۱ ساعت زمان میبرد. برای بازدید از غار محدودیت خاصی وجود ندارد و هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ساعت ۱۸ میتوانید به بازدید از آن بروید.
و اما در آخر…
در این مقاله سعی کردیم شما را با کتله خور آشنا سازیم. این غار در فاصله چندانی از تهران قرار ندارد و میتوان به عنوان یک سفر یک روزه به بازدید از آن رفت. چنانچه تمایل به بازدید از این غار زیبای جهان را دارید، میتوانید با آژانس مسافرتی اتراق همراه شوید.
اتراق یک انتخاب مطمئن و متفاوت برای افراد میانسال است که به آنها کمک میکند با علایق مختلف، سفری مطلوب و متفاوتی را تجربه کنند و به جاهای دیدنی بکر و متفاوت سفر کنند.
مطمئن باشید، ما تمام تلاشمان را انجام میدهیم تا خدماتی مناسب با سن و منزلت شما عزیزان در اختیارتان قرار دهیم و بتوانیم رضایت خاطرتان را جلب کنیم. کافی است یک بار در سفرهای ایرانگردی، همراهمان شوید تا به همسفران همیشگی ما تبدیل شوید. پس ثبت نام کنید و با ما همراه شوید.
منبع: wikipedia